Annons

Katarina Barrling:Regionerna får nya polisen att blekna

Nationaldagsfirande 2002 på Skansen med en tårta i form av en Sverigekarta. I stort sett samtliga kommuner bidrog ekonomiskt till den 5x2 meter stora tårtan som vägde 200 kilo och räckte till 2 500 personer. Vad de konkreta konsekvenserna av förslaget om storregioner innebär, har vi ännu ingen tydlig bild av.
Nationaldagsfirande 2002 på Skansen med en tårta i form av en Sverigekarta. I stort sett samtliga kommuner bidrog ekonomiskt till den 5x2 meter stora tårtan som vägde 200 kilo och räckte till 2 500 personer. Vad de konkreta konsekvenserna av förslaget om storregioner innebär, har vi ännu ingen tydlig bild av. Foto: BERTIL ERICSON/TT
Under strecket
Publicerad

Det går snart inte en dag utan att polisens nya förvaltningsorganisation ifrågasätts. Diskussionen utgör ett talande exempel på hur samhällsdebattens intresse för dessa frågor ser ut: det är först när en organisation inte fungerar som vi inser hur viktig den är.

Trots att förvaltningens organisation starkt påverkar den politiska styrningens förutsättningar glöder det sällan om frågan i den dagspolitiska diskussionen. Fram till det ögonblick då det blir tydligt att den inte fungerar. Då blir den angelägen för fler än de närmast sörjande, och de varningsrop som lyckades ta sig fram redan på planeringsstadiet – inte sällan avfärdade som utvecklingsfientliga olyckskorpar – genljuder plötsligt i hela det offentliga samtalet. Då, när vi sitter där med fullbordat faktum och biverkningar i knäet, då lyfter frågan på riktigt. Då, när det är för sent.

Annons
Annons
Annons