Annons

”Regioner begår brott när patienter går före”

Om vi nu har en lag om vård efter behov, varför tillåts då allt fler vårdgivare att bedriva vård efter plånbok? Det frågar debattören.
Om vi nu har en lag om vård efter behov, varför tillåts då allt fler vårdgivare att bedriva vård efter plånbok? Det frågar debattören. Foto: Erik Nylander/TT

Politikerna bryter mot lagen när de inte ställer krav att vård ska ske på lika villkor. Därmed kan privata vårdgivare prioritera försäkringskunder. Nu gör jag en JO-anmälan, skriver forskaren John Lapidus.

Under strecket
Publicerad

Hälso- och sjukvårdslagen stadgar vård på lika villkor men hundratals kliniker blandar olika patientgrupper på olika villkor. Försäkringskunderna prioriteras. De har sitt eget snabbspår till vårdgivare som även tar emot patienter via den offentliga, och betydligt långsammare, vårdgarantin.

Prioriteringen har aldrig varit en hemlighet. På vårdgivarnas hemsidor står svart på vitt hur försäkringskunderna ska göra för att gå före offentligt finansierade patienter, och försäkringsbolagen sprider än mer detaljerad information om den förtur som är syftet med försäkringen.

Annons
Annons
Annons