Regionalisera besluten om fisket

FISKEPOLITIK Få länder har lyckats samla politiken, näringen och miljö- intresset kring fiskefrågor på samma sätt som vi lyckats med. Nu tar vi oss an den utmaning som står framför oss inom EU, skriver jordbruks- minister Eskil Erlandsson tillsammans med Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges Yrkesfiskare samt Lasse Gustavson, generalsekreterare för WWF.

Under strecket
Publicerad

EU:s fiskepolitik har misslyckats med sina mål om hållbara fiskebestånd och lönsamhet i fisket. Under ordförandeskapet har Sverige en unik möjlighet att arbeta för en förändring, skriver Eskil Erlandsson, Henrik Svenberg och Lasse Gustavson.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Annons

Över 80 procent av EU:s fiskebestånd är överfiskade eller fiskas på gränsen av vad de tål. Men det går att göra något åt det, vilket torskens återhämtning i Östersjön visar. Ansvarsfulla politiska beslut, konsumenters medvetna val och agerande från fiskenäringen har spelat roll för torskens återhämtning. EU:s fiskepolitik har misslyckats med sina mål om hållbara fiskebestånd och lönsamhet i fisket.

Sverige har en unik möjlighet att förändra fiskepolitiken. Få länder kan samla politiken, näringen och miljöintresset på samma sätt som vi lyckats med. Den samsyn som vi har på fiskepolitikens långsiktiga mål och de åtgärder som krävs för att nå dessa mål är unik. Vi kommer alla verka på våra olika arenor inom EU för förändring av viktiga delar av fiskepolitiken.

Annons
Annons
Annons