Thyberg: ”Vi vill hålla hög takt”

I dag öppnade bokningen för tider för personer födda 1971 och tidigare i appen ”Alltid öppet”.
I dag öppnade bokningen för tider för personer födda 1971 och tidigare i appen ”Alltid öppet”. Foto: Gustaf Månsson

Såväl Region Stockholm som Västra Götaland har nu öppnat vaccineringen för personer födda 1971 eller tidigare.

– Vi kommer att fortsätta hålla en hög takt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Magnus Thyberg.

Magnus Thyberg.

Foto: Malin Hoelstad
Annons

Region Stockholm gick på måndagsförmiddagen ut med att de nu öppnar vaccin­bokningar för personer födda 1971 och tidigare. Strax därefter gick också Västra Götaland ut med att även de börjar vaccinera alla som är över 50 år.

– Det känns jättebra att erbjuda fler möjlighet att boka in sig och bli vaccinerade, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, till SvD.

Vaccineringen av den breda allmänheten, fas 4, inleddes i onsdags förra veckan, då med åldersgruppen 55–59 år. Det ledde till att efterfrågan på att vaccinera sig blev större än tillgången på vaccin i regionen. Enligt Magnus Thyberg har bokningstrycket varit fortsatt högt under helgen.

– Vi hade ungefär 13 000 tider under helgen och ett fåtal av dem var obokade.

Regionen motiverar måndagens öppning av en ny åldersgrupp med att de vill behålla ett högt bokningstryck.

– Vi vill hålla kvar det här trycket. Därför släpper vi på lite mer regelbundet än tidigare och lite oftare, så att det ska vara välfyllt i bokningsböckerna, säger Magnus Thyberg.

Region Stockholm hoppas kunna fortsätta hålla en hög takt mellan öppningarna av nya grupper. Faktorer som vaccinleveranser och vaccineringen av dos 2 kan dock påverka takten.

Annons
Annons
Magnus Thyberg.

Magnus Thyberg.

Foto: Malin Hoelstad

– Vi ser att vaccinleveranserna förväntas öka lite framöver, men samtidigt är det fler som förväntas få dos 2 om några veckor. Den tanken som vi har nu är att vi kommer att fortsätta hålla en hög takt, säger Magnus Thyberg.

Magnus Thyberg. Foto: Malin Hoelstad

Hittills har Region Stockholm stegvis öppnat upp för yngre åldersgrupper och personer i riskgrupper. De har i dagsläget inga planer på att byta strategi, enligt vaccinsamordnaren.

– Vi ser att vi framför oss prioriterar ålderssegment, säger Magnus Thyberg.

Han förklarar regionens strategi på följande vis:

– Dels är det så att riskfaktorn ålder är stor egentligen hela vägen i covid-19. Dessutom är det en gruppering som vi har vant oss vid och tycker fungerar väl.

När kan åldersgruppen 45+ hoppas på en öppning för vaccinering?

– Det kan jag inte riktigt svara på, utan vi följer läget och hur bokningarna ser ut från dag till dag. Nu ser vi att det är ganska mycket bokat den här veckan.

Under veckan öppnar en ny vaccinationsmottagning i Sparbankshallen i Rimbo och en på Zinkensdamm IP. Det innebär att Region Stockholm nu har 15 vaccinationsmottagningar som kompletterar vaccinationerna vid länets över 200 vårdcentraler.

Alla vaccinationer ska förbokas och görs via regionens vårdapp Alltid öppet. Där loggar man in och väljer erbjudandet ”Vaccination mot covid-19”. Som komplement finns även en telefonbokning för personer som inte kan boka via digitala lösningar eller inte har Bank-id.

Många av dem som försökte logga in på appen efter beskedet i onsdags om att fas 4 startat möttes av felmeddelanden eftersom söktrycket var så högt, vilket SvD tidigare har rapporterat om.

Så blev fallet även under måndagen.

– Vi väntar oss ett hårt tryck även denna gång, och har förstärkt kapacitet och tillgängligt utbud av tider. Nya tider släpps löpande, så den som har svårt att hitta en tid nu, kan försöka igen om en stund eller nästa dag, säger Magnus Thyberg i måndagens pressmeddelande om öppningen.

Folkhälsomyndigheten har satt som prognos att alla över 18 år, samt den grupp av barn för vilka vaccin rekommenderas, ska vara vaccinerade till den 5 september. Region Stockholm har inte gjort någon egen bedömning och kan därför inte svara på om tidigareläggningen av fas 4 innebär att regionen kan komma att bli färdiga tidigare.

– Vi har inget sådant mål. Tittar man längre bort i tiden är det så mycket vi inte kan påverka gällande vaccintillgången. Vi säger att vi ska ha en kapacitet att använda det vaccin som vi får levererat till oss, säger Magnus Thyberg och tydliggör att det är den enda bedömning de gör.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons