Håkan Lindgren:Regimen i Peking bygger nätverk i land efter land

Xi Jinping är Kinas president och generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti.
Xi Jinping är Kinas president och generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti. Foto: Chine Nouvelle/Sipa/Shutterstock

Om tre år har kommunisterna suttit längre vid makten i Kina än i Sovjet. Men idag lider inte Kinas nätverksbyggande av några ideologiska hämningar. Donald Trump eller Joe Biden, tyska vänster- eller högerpartier – alla uppskattas utifrån den nytta de kan göra.

Under strecket
Publicerad
Annons

Börja med att kalla fram Kina på din inre kartbild. Det du ser är i själva verket ett imperium som består av en mängd olika etniska grupper. Första prioritet för regimen i Peking är att få dig att glömma detta faktum.

Vi har för länge sedan passerat den punkt där man kunde tro att ökad handel kommer att göra Kina mer demokratiskt. Inflytandet går i motsatt riktning, skriver Clive Hamilton och Mareike Ohlberg i ”Den dolda handen. Hur Kinas kommunistiska parti underminerar västliga demokratier och omformar världen” (övers: Joel Nordqvist; Daidalos). Deras bok är en grundlig genomgång av hur Kina, världens näst största ekonomi, ägnar sig åt mer eller mindre subtila försök att styra opinionen i väst.

Annons
Annons
Annons