Annons

Regeringsrätten avgör släktstrid om karolinerslott

Under strecket
Publicerad

Inbäddat i grönska längs vägen mot Dalarö söder om Stockholm ligger ett av landets mest välbevarade slott från 1600-talet. Likt många andra kända herresäten i landet, som Koberg i Östergötland och Övereds kloster i Skåne, drivs egendomarna vid Sandemar som fideikommiss.
Och det är kring denna gamla, och långsamt vacklande upplåtelseform som striden står. Lagen om avveckling av fideikommissegendom säger att fideikommisserna, instiftade för att bevara och hålla samman stora gårdar av kulturhistoriskt värde, ska just avvecklas i princip i takt med att fideikommissionärerna avlider.

Men ett plötsligt dödsfall har i fallet Sandemar i åratal satt stopp för alla framtidsplaner. Den senaste fideikommissionären Claes Braunerhjelm avled i mars 1997. Innan ombildningen av egendomen hann påbörjas dog den tillträdande kommissionären, sonen Brodde Braunerhjelm.
Sedan dess slåss arvingarna i nämnder och domstolar om vem som har rätten att företräda fideikommisset, och rätten till mångmiljontillgångarna en
aktiebolagsbildning förmodligen skulle generera.
Sandemars fideikommiss bildades 1738 genom ett testamente där det villkorades att äldste sonen skulle ärva. Brodde Braunerhjelm var sonson till Claes med samma efternamn men hade själv två döttrar, ingen son.

Annons
Annons
Annons