Annons
X
Annons
X

Regeringspartierna inte överens om fildelning

Så sent som i slutet av januari sade centern nej till att skiv- och filmbolag ska få begära ut information om fildelare via domstol – nu presenterar regeringen ett förslag som innebär just det. Men partiet är fortfarande emot. ”I förhandlingar kan man inte få igenom allt till 100 procent”, säger partiets talesperson till SvD.se.

I dag gav regeringen besked om fildelning: rättighetshavare ska kunna vända sig till domstol för att få ut information från internetleverantörer om vem som står bakom en viss ip-adress. Samtidigt skrotas idén från den så kallade Renforsutredningen om att personer som olagligen fildelar ska kunna stängas av från internet.

”Ett utlämnande av information får bara ske när en domstol har beslutat om detta. Det ska också krävas att rättighetshavaren har presenterat bevisning”, skriver justitieministern Beatrice Ask (m) och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) i en debattartikel i SvD.

Men regeringspartierna är inte överens om förslaget. Så sent som i januari sade centerpartiet nej till förslaget att information om fildelare ska kunna begäras ut via domstol.

Annons
X

– Centern vill inte genomföra den del som rör utlämnandet av ip-adresser, sade Johan Linander, ledamot i justitieutskottet, till SvD.se i januari.

Nu presenterar regeringen ett förslag som innebär just det centern då sade nej till – och partiet är fortfarande emot.

– I förhandlingar kan man inte få igenom allt till 100 procent. Det är med viss beklagan vi har fått ge med oss på den här punkten, säger Annie Johansson, partiets talesperson i fildelningsfrågor.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men, konstaterar Annie Johansson, centern är ensamt om sin ståndpunkt i regeringen. Och partiet är ändå nöjt med att ha fått igenom vissa tillägg. Bland annat ska en hänvisning till personuppgiftslagen finnas med i lagen, personer som fått sina uppgifter utlämnade ska informeras om detta och de nya reglerna ska utvärderas efter tre år.

  Dessutom välkomnar partiet att förslaget om att stänga av fildelare från internet har övergetts.

  – Nu är det viktigt att lagstiftningen blir väl avvägd. Det måste finnas en proportionalitet, säger Annie Johansson.

  Även folkpartiet kräver att det ska finnas en proportionalitet i de nya reglerna. ”Det måste finnas tydliga restriktioner”, säger Karin Pilsäter till SvD.se.

  – Vi tycker det är bra och rätt att implementera sanktionsdirektivet. Det skärper möjligheterna för rättighetshavare att hävda sin rätt. Sedan får vi återkomma till de exakta detaljerna, men det måste finnas en proportionalitet i det hela, säger hon i en kommentar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X