Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Regeringskrisen är Stefan Löfvens ansvar

Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP).
Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP). Foto: ROGER VIKSTRÖM /TT

”Det är min fasta övertygelse att jag självfallet kommer kunna presentera en regering och sedan presentera en budget som kan gå igenom riksdagen.” Så sade Stefan Löfven ordagrant när han fick talmannens uppdrag att bilda regering. Han hade alltså inte bara sin ”fasta övertygelse”, utan det var också ”självfallet” att hans budget skulle vinna stöd.

Efter torsdagens sammanträde i skatteutskottet finns det anledning att undra om Löfven hade någon som helst grund för sitt budskap till svenska folket. Att Alliansen kommer att rösta för sin gemensamma budgetmotion står klart sedan länge. Men Sverigedemokraterna tiger om hur de kommer att göra i omröstningen. Ska de rösta med Alliansen och framkalla regeringskris? Ska de spela säkert och lägga ner rösterna för att garantera sin fortsatta maktposition som tungan på vågen i riksdagen? Ingen vet. Det enda som är tydligt är att Löfven inte har lyckats förankra sitt budgetförslag i den betydelse de flesta läser in i ordet ”självfallet”.

Socialdemokraterna vill nu göra gällande att oppositionen agerar ansvarslöst. Men vad är mest ansvarsfullt, egentligen? Att rösta på sin egen budget i enlighet med vad man lovat sina väljare, eller att vinna regeringsmakten genom att bedyra inför talmannen och medborgarna att man har stöd för sin budget fast man inte har det?

Annons
X

Stefan Löfven valde att byta ringar med Miljöpartiet. Och möjligen trodde han att de gröna skulle nöja sig med fingret, men de tog hela handen. Socialdemokratiska löften från valrörelsen – Bromma flygplats, Förbifart Stockholm med mera – har svikits i rask takt. Tidigare överenskommelser – friskole-, energi- och så sent som i går också pensionsuppgörelsen – har övergivits för att S och MP ska kunna fullborda äktenskapet.

Miljöpartisterna har fått närapå allt de har pekat på, men inte nog. MP-ministrar kritiserar öppet de egna kompromisserna, som om regeringens beslutsfattande inte var kollektivt. Starka röster i MP gapar om att partiet är på väg att kompromissa bort sin ”själ”. Torsdagens SvD innehöll inte mindre än fyra före detta språkrör som oroade sig för att partiets kärnvärden höll på att säljas ut, och ett femte som nöjde sig med att säga att regeringen var dåligt förberedd och bestod av ministrar som inte var de bästa tänkbara. Det är svårt att se hur Löfven skulle kunna bli annat än toffeln i den relationen.

Dessutom har regeringen Löfven gjort sig beroende av Vänsterpartiets välsignelse, vilket har tagit regeringspolitiken ytterligare ett par snäpp i tangentens riktning. Resultatet har blivit en kraftig vänstersväng som väljarna näppeligen kan påstås ha gett mandat för.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nuvarande regering är helt enkelt inte bra för Sverige.

  Den regeringskris som hotar i budgetomröstningen kan förvisso vara skadlig, men till skillnad från regeringens politik innehåller den också möjligheter.

  Sverige är ingen bananrepublik. Om regeringens budgetproposition röstas ner blir det inte kaos. Statsministern kan lämna in sin avskedsansökan, varpå talmannen kommer att återkomma till Socialdemokraterna med en ny förfrågan om att bilda regering, fast med ett bättre underlag. Om Löfven agerar klokt och förhandlar med Alliansen som helhet borde det inte vara omöjligt att finna stöd för en rent socialdemokratisk regering, med stöd från Alliansen i för Sverige centrala frågor: energi, försvar, tillväxt och utveckling i välfärden, för att bara nämna några.

  För all del. Alliansens ledare har knappast betett sig som annat än strykrädda hundar. De måste också räta på ryggen om Löfven ska förmås att göra det.

  Alliansledarna måste visa lite övertygelse. Kan de det? Självfallet.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP).

  Foto: ROGER VIKSTRÖM /TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X