Annons

Regeringskris i Finland – det här har hänt

Finlands regering faller efter Sannfinländarnas val av en ny kontroversiell partiledare.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1

1 / 5

Foto: Jussi Nukari/AP

Under den gångna helgens partikongress i Jyväskylä valde högerpopulistiska Sannfinländarna EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny partiledare. Halla-aho vann med 949 röster mot den närmste utmanaren Sampo Terho med 629 röster.

Valet av Halla-aho har kallats en palatskupp: Han fick med sig sitt gäng till partikongressen, berättar professor Göran Djupsund vid Åbo Akademi.

– De valde första, andra och tredje vice ordförande av hans gäng, som är lika främlingsfientliga. De har inte valt en ordförande, de har skapat ett nytt parti, säger Göran Djupsund till TT

Annons
Annons

Timo Soini skakar hand med Jussi Halla-aho.

Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1

2 / 5

Timo Soini skakar hand med Jussi Halla-aho.
Timo Soini skakar hand med Jussi Halla-aho. Foto: Jussi Nukari/AP

Halla-aho valdes efter det att Finlands utrikesminister Timo Soini i mars meddelande att han skulle avgå som ordförande för Sannfinländarna.

Timo Soini var med och bildade Sannfinländarna och har lett partiet i 20 år. Under den tiden har partiet varit framgångsrikt och nått ett stöd på närmre 20 procent.

Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt. Förre partiledaren Timo Soini har förklarat det med flyktingkrisen och läget på arbetsmarknaden.

Annons
Annons
Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1

3 / 5

Foto: Jussi Nukari/AP

Jussi Halla-aho är en kontroversiell politiker. År 2012 dömdes han för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för att han skymfat islam på sin blogg. I sin text hävdade han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili. Han antydde också att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, enligt Högsta domstolen.

Hallo-aho vill ha en mycket mer restriktiv invandringspolitik. Det är en "ödesfråga" för många västeuropeiska länder i framtiden, anser han.

Annons
Annons
Foto: Markku Ulander/AP Bild 1 av 1

4 / 5

Foto: Markku Ulander/AP

Partiledarbytet kommer som ett svar på att Sannfinländarnas kärnväljare varit missnöjda med en del av de kompromisser som den förre partiledaren Timo Soini gjort i trepartiregeringen.

Efter valet av Jussi Halla-aho ser de andra partierna i regeringen – Samlingspartiet och Centern – inte längre någon möjlighet att samarbeta med Sannfinländarna.

Samlingspartiets och Centerns rikdsdagsgrupper ska under måndagskvällen ta slutgiltig ställning till samarbete.

Annons
Annons
Foto: Mikko V'h'niitty /AP Bild 1 av 1

5 / 5

Foto: Mikko V'h'niitty /AP

Under sitt linjetal under söndagen sade Halla-aho att partiets politiska linje inte ändrats i någon väsentlig grad. Han vill att det befintliga regeringsprogrammet ska verkställas.

Både liberala Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna är nu redo att förhandla om ett nytt regeringsprogram.

Från andra delar av oppositionen hörs krav på nyval, bland annat från De grönas ledare Ville Niinistö.

Annons
Annons
Annons
Annons