Annons

Sipilä vill ombilda regeringen

Efter partiledarbytet är Sannfinländarna inte längre välkomna i regeringen.

– Det sannolika är att jag vänder mig till presidenten och ber honom att upplösa regeringen, säger statsminister Juha Sipilä (C).

Under strecket
TT-FNB
Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska Sannfinländarna valde den kontroversielle EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ordförande i helgen.

Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1

Högerpopulistiska Sannfinländarna valde den kontroversielle EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ordförande i helgen.

Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1
Högerpopulistiska Sannfinländarna valde den kontroversielle EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ordförande i helgen.
Högerpopulistiska Sannfinländarna valde den kontroversielle EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ordförande i helgen. Foto: Jussi Nukari/AP

Men det kan bli en svår uppgift. Bara de två minsta oppositionspartierna säger sig vara redo att förhandla. En regering med den basen skulle dessutom vara svag med bara ett mandats övervikt i riksdagen.

Efter överläggningar mellan regeringspartierna gör Sipilä och Petteri Orpo, finansminister och Samlingspartiets ledare, bedömningen att det inte längre finns förutsättningar för att regera tillsammans med Sannfinländarna under den invandringsfientlige Jussi Halla-ahos ledning, dömd för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid.

På en presskonferens sade Sipilä och Orpo att samtalet med Halla-aho var "öppet och ärligt". Men efteråt drog de slutsatsen att den gemensamma värdegrund som behövs för att få en handlingskraftig regering saknas.

Annons
Annons

De anser inte heller att vore en bra lösning att Halla-aho, som är invald i EU-parlamentet, skulle vara kvar i Bryssel och överlåta regeringsarbetet åt sin partiledning.

Enligt Orpo är det helheten som gör att regeringssamarbetet inte kan fortsätta, snarare än en enskild detalj.

– Samlingspartiet kan endast vara i ett regeringssamarbete som värnar mänskliga rättigheter. Vi tolererar inte hatretorik eller diskriminering. Vi är öppna med att vi vill höra till EU. Finland är ett land med flera kulturer och flera språk, sade han på pressträffen.

Vid ett möte med Centerns riksdagsgrupp fick Sipilä en fullständig uppslutning bakom sitt agerande.

Senare meddelade även Samlingspartiets riksdagsgrupp att den har fullt förtroende för Sipiläs och Orpos agerande.

Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att det är en dramatisk dag i finländsk politik.

– Det är historiskt i den meningen att vi inte haft en motsvarande regeringskris sedan mitten av 1990-talet, när vi fick en grundlag som gör att vi har enkel majoritet i nästan alla frågor i parlamentet, säger han till TT.

Han utesluter inte alternativet nyval.

– Jag håller det inte för omöjligt att vi drivs till nyval, säger han.

Sannfinländarnas val av Halla-aho till ny partiledare liknar Göran Djupsund vid en palatskupp.

– Nu fick han sitt gäng till partikongressen och de valde första, andra och tredje vice ordförande ur hans gäng, som är lika främlingsfientliga. De har inte valt en ordförande, de har skapat ett nytt parti, säger han till TT.

För att undvika nyval gäller det för Sipilä att hitta ett nytt regeringsunderlag. På pressträffen gjorde han klart att han inte vill ha några större förändringar i det existerande regeringsprogrammet.

Både Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna har visat intresse för att förhandla om ett nytt regeringsprogram.

– Vi är redo att sätta oss vid förhandlingsbordet, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Sipilä tycks inte heller utesluta att det största oppositionspartiet Socialdemokraterna skulle kunna ingå i en ny regering. SDP-ledaren Antti Rinne har sagt att partiet är redo att ta regeringsansvar, men först efter ett nyval.

Enligt Sipilä var tonen "mjukare" i hans samtal med Rinne. Även från De gröna och Vänsterförbundet har det redan höjts krav på nyval.

De grönas ledare Ville Niinistö säger till Yle att Halla-ahos linje behöver sättas på prov.

– Nyval är det bästa sättet att göra det på, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons