Annons
X
Annons
X

Regerings-ja till hårt villkorad livlina för Saab

Nervdallret kring Saabs likviditetskris fortsätter. Regeringen gav positivt besked till försäljning av Saabs fabrik som ger 30 miljoner euro. Men bara om Vladimir Antonov klarar Riksgäldens granskning – därefter ska även EIB godkänna upplägget.

Man kunde höra en knappnål falla på den tjocka heltäckningsmattan i Rosenbads lilla pressrum klockan 17.35 i går afton. De samlade journalisterna trodde att näringsminister Maud Olofsson skulle komma med ett positivt besked om Saabs likviditetskris.

Så svepte näringsministern in. Och gav ett positivt besked. Efter ett par minuter kom TT med en så kallad ”flash” – en extra viktig nyhet – ”Klartecken för Saablån”.

Men beskedet visade sig vara fullt med brasklappar.

Annons
X

Ja – regeringen kan tänka sig att Saab säljer sina fabrikslokaler i Trollhättan till Vladimir Antonov för att få pengar i kassan. Och en första delbetalning in i Saabs kassa skulle vara på 30 miljoner euro, nära 300 miljoner kronor.

Men för att det ska ske har regeringen, på inrådan av Riksgälden, satt upp tre stenhårda krav.

 1. Saab måste få vettig betalning för lokalerna och säkerställa att Saab får nyttja dem.
 2. Riksgälden måste eliminera frågetecken kring Vladimir Antonovs bolag Convers Group, som ska köpa lokalerna, och runt Antonov själv.
 3. Pengarna ska slussas genom en europeisk bank som inte är knuten till Antonov.
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är en kontrollmekansm som i grunden finns till för att förhindra penningtvätt, sade Maud Olofsson på en direkt fråga varför pengarna inte får gå via Antonovs egen bank.

  Nu skickar regeringen blixtsnabbt tillbaka bollen till Riksgälden. Längst bak i salen satt Riksgäldens projektledare Daniel Barr.

  När ska ni vara färdiga med utredningen om Antonov?

  – Vi måste bli klara under helgen, sade Daniel Barr.

  Men det stannar inte vid det. Sedan måste också EIB godkänna upplägget. Det betyder att det blir klart tidigast i början av nästa vecka. Sedan går det minst en vecka innan produktionen kan starta.

  Bakgrunden är att Saab är belånat över taknocken med lånet från EIB – ett lån på totalt 400 miljoner kronor där Saab nu nyttjat 217 miljoner. EIB-lånet är bundet till utvecklingsprojekt och kan inte användas till att betala löpande räkningar med. Allt av värde är pantsatt.

  Saab vill nu sänka sitt EIB-lån från 400 miljoner euro till 280 miljoner. Då frilägger Saab värden och kan sälja fabrikslokalerna i Trollhättan till Vladimir Antonovs bolag. Och det som regeringen på papperet godkände i går – med alla brasklappar – var att sänka taket på den summa man är beredd att garantera, från 400 till 280 miljoner euro. En viktig fråga för regeringen var att staten genom detta inte skulle ta större risk.

  Att regeringen kan låta det ske utan att man ökar risken beror på att huvuddelen av Saabs säkerheter ligger i ett särskilt bolag där Saab har sin reservdelsrörelse – men alltså även att Saab i praktiken inte nyttjar resten av EIB-lånet där nu säkerheterna blir ”lediga”.

  30 miljoner euro är en första delbetalning. Saabs fastigheter värderades vid rekonstruktionen till drygt 900 miljoner kronor. Men i samband med den gjordes också en konkursvärdering och den stannade på bara 215 miljoner kronor.

  – Köparen ska betala nära marknadsvärdet, det är bra för att Saab ska kunna klara sig, sade Daniel Barr.

  Men en fråga som det gått rykten om ville varken Maud Olofsson eller Daniel Barr svara på: Det var den om Vladimir Antonov villkorat denna räddningsaktion med att få komma in i Saab som ägare.

  Allt detta handlar alltså att lösa Saabs akuta likviditetskris. Själva ägarfrågan – alltså om Vladimir Antonov kan få komma in i Saab som ägare och då lägga in mer pengar – väntas få en upplösning nästa vecka. Riksgälden ska då komma med en rekommendation i den frågan till regeringen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X