Regeringens satsningar riskerar bli kostsamma

I sin sista budget före valet satsar regeringen på att försöka rädda gamla jobb och skapa nya arbetstillfällen. Bortåt 40 miljarder går till kommunsektorn, utbildning, arbetsmarknadsinsatser och till skattesänkningar. Men nu varnas även för att alliansen sjösätter permanenta utgiftsökningar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och ordförande i Finanspolitiska rådet, höjer ett varnande finger för de permanenta satsningar som regeringen verkar vara beredd att göra under valåret 2010. Det handlar om det fjärde jobbskatteavdraget, nivåhöjningen av pengar till polisen, en förväntad satsning på pensionärerna och kanske ännu mer.

– Det ligger väl i de politiska korten att pensionärerna kommer att få något och då lär det inte handla om någon marginell förbättring. Men nationalekonomiskt är det ytterst tveksamt att göra en permanent höjning av pensionerna i ett så här extremt osäkert konjunkturläge. Just nu borde man vara försiktigt med att besluta om utgiftsökningar eller skattesänkningar, säger Lars Calmfors.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons