Annons
X
Annons
X

Regeringens pr-man slutar

Per Schlingmann slutar omedelbart på det omdiskuterade pr-jobbet i regeringskansliet. Han blir i stället superstrateg med ett tydligt uppdrag: De nya Moderaterna ska födas på nytt.

I dag fattar regeringen beslut om att bevilja Per Schlingmanns begäran om entledigande. Sedan valet har han varit statssekreterare med uppgift att sköta regeringens kommunikation eller pr.

Schlingmann är den förste statssekreterare någonsin som haft ett sådant uppdrag. Oppositionen har kallat honom propagandaminister.

Han har haft drygt ett och ett halvt år på sig. Är han nöjd med bilden av regeringen när han nu slutar?

Annons
X

– Det är klart att man aldrig är nöjd, säger Per Schlingmann. Det finns alltid en skillnad mellan hur man tycker att regeringen är, och hur man vill att den ska uppfattas.

Regeringen beskrivs ofta som passiv och idélös, även av borgerliga debattörer och skribenter. Det kan inte vara en framgång för Sveriges mäktigaste kommunikatör.

– Men det är en beskrivning jag inte ställer upp på. Borgerliga ledarskribenter har ingen budget att ta hänsyn till, de kan kräva att alla skatter ska sänkas. Det finns ingen realitet för dem, säger Per Schlingmann.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han säger också att det finns andra bilder, till exempel upplever föräldrar med barn i skolan att det händer enormt mycket.

  – Jag tror att människor också upplever regeringen utifrån vilken livsfas man befinner sig i.

  Som politisk pr-man är Per Schlingmann lika fruktad av motståndarna som älskad av anhängarna.

  Han är en av kreatörerna bakom de nya Moderaterna och Fredrik Reinfeldts bildsättare. Det har bland annat handlat om att vända på olika etablerade uppfattningar om Moderaterna. Begreppet ”Det enda arbetarpartiet” är ett av de mest kända exemplen.

  Men att få veta vad Schlingmann har gjort på regeringskansliet är inte alldeles enkelt. Vi provar med ett färskt exempel.

  Fredrik Reinfeldt sa förra veckan att det inte är ”korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet”.

  Uttalandet väckte uppmärksamhet på Twitter och Reinfeldt anklagades bland annat för att flirta med SD-väljare.

  Så vad gjorde du på morgonen, när du kom till Rosenbad?

  – I det här fallet var jag aktiv på Twitter redan på kvällen, för att peka på vad det faktiskt betydde.

  Men hade du och statsministern en diskussion om hur ni skulle kommentera det hela?

  – Vi har ju alltid en löpande diskussion på statsrådsberedningen om hur vi hanterar olika frågor. Men exakt hur våra strukturer ser ut, det behåller vi för oss själva.

  Och Schlingmann kritiserar inte Reinfeldts ordval.

  – Man kan använda olika ord. I grunden har diskussionen varit väldigt bra, för vi har plötsligt fått en belysning på vad som är Sveriges utmaning, nämligen arbetslösheten bland unga och bland människor med invandrarbakgrund.

  Att Per Schlingmann nu byter jobb kan förstås tolkas på en rad olika sätt, till exempel de här:

  • Han har inte lyckats eller trivts särskilt bra med pr-jobbet på regeringskansliet.

  • Efter flera månaders opinionsras upplever Moderaterna att partiets framgångar är i verklig fara. Schlingmann är medicinen.

  • Förnyelsen i Moderaterna har helt stannat av, och bara Per Schlingmann kan starta den igen.

  ”Kommunikation handlar mycket om att vara aktiv och ge sin tolkning”, säger Per Schlingmann under intervjun. De ovanstående är förstås inte hans tolkningar.

  Så här förklarar han själv varför han byter jobb nu.

  – Vi ser redan tendenser till att partierna börjar rikta in sig mot nästa val. Då är det relevant att jobba med hur vi ska möta väljarna i nästa val.

  Det riktigt svåra för Moderaterna är enligt Schlingmann att för tredje valet i rad framstå som ett framåtblickande parti, som ett parti som vill förnya sig.

  – Jag tror aldrig jag har stått inför en så utmanande uppgift, säger han och beskriver hur väljarna runt om i Europa verkar söka någonting nytt, och hur regeringar faller.

  Vinnarreceptet är alltså återigen förnyelse, fast begreppet ju har blivit gammalt. Med Schlingmann på partikansliet blir det också mer av det som många uppfattar som en moderat rörelse mot den politiska mitten.

  – Om man med mitten menar att det finns en konsensus i Sverige kring vissa värden – så kommer det absolut att bli det.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X