Annons
X
Annons
X

Regeringens politik är obehaglig

REPLIK LO:S REKLAMKAMPANJ

Yvonne Stein tycker att LO:s affischer är obehagliga. Vi tycker att regeringens politik är obehaglig. Med förevändningen att de förespråkar arbetslinjen har alliansregeringen fört en oerhört tuff politik mot sjuka och arbetslösa. De skattelättnader som genomförts har framför allt kommit högavlönade och dem med förmögenheter till del.

LO:s yrkesgrupper tillhör dem som har lättast att förlora jobbet, de tyngsta jobben, flest arbetsskador och de lägsta lönerna. De har inte gagnats av regeringens politik. Denna kalla politik har LO velat uppmärksamma i sin kampanj.

LO:s kampanj består av två delar. Den första, som vi nu kan se på affischpelare runt om i landet, är en kritik av regeringens politik. Den andra, som snart kommer upp, redovisar de politiska åtgärder som LO vill se istället. Att som Yvonne Stein påstå att LO:s affischer saknar egna budskap är således fel. Affischer innehåller förmodligen mest fakta och resonemang av samtliga politiska affischer som nu är uppsatta på gator och torg. Det är märkligt att detta har gått Yvonne Stein förbi.

Annons
X

LO har i sin kampanj medvetet använt ordformer i syfte att förtydliga att det inte är personerna som ska kritiseras utan själva politiken. Men politiska beslut uppstår inte ur tomma intet, de fattas av personer med makt att fatta sådana beslut. Vi ifrågasätter inte deras rätt att fatta dessa beslut, men de måste kunna få stå till svars för sin politik och besluten måste kunna kritiseras.

Yvonne Stein för ett resonemang om vilka regler som gäller för kommersiella annonser i reklamsammanhang och menar att det skulle ha stridit mot marknadsrättens lagstiftning. Det får stå för henne men även om affischerna inte är smickrande för regeringen, så är de inte osakliga.

Nyligen granskade Dagens Nyheter (DN) LO:s affisch om sjukförsäkringen – där Göran Hägglund är på bild med rubriken helsjukt – och konstaterade att innehållet var ”nästan korrekt”. I den serie granskningar som DN gör under rubriken ”valfläskkollen” analyserades också Fredrik Reinfeldts påstående att svenska folket är för mycket sjukskrivna och borde kunna jobba mer. Fredrik Reinfeldt ansågs ”inte helt uppdaterad”.

MARIE LINDER

LO:s kommunikationschef

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X