Annons
X
Annons
X

Regeringens nya FRA-förslag

Folkpartiets riksdagsgrupp har enats om skärpta regler för FRA-lagen, och därmed kunde regeringen idag presentera ett enat förslag. Bland huvuddragen finns en ny specialdomstol, att signalspaningen ska vara avgränsad till vissa trafikstråk och att syftet med spaningen måste uppges till domstolen innan tillstånd ges.
– Vi har tagit intryck av kritiken, säger Sten Tolgfors.

En specialdomstol ska inrättas som ska ge tillstånd till signalspaningsuppdrag som FRA får av regeringen och försvaret. Signalspaningen ska vara avgränsad till vissa trafikstråk och innan tillstånd ges ska även syftet med spaningen uppges till domstolen. Det meddelade försvarsminister Sten Tolgfors vid en presskonferens om det nya FRA-lagförslaget strax efter klockan 17.

Andra tillägg är att det ska finnas en möjlighet för personer som har varit utsatta för signalspaning att få det prövat om den skett på felaktiga grunder samt att råmaterial inte kommer att sparas mer än ett år.

– Nu har vi stärkt integritetsskyddet och tagit intryck av kritiken, säger Sten Tolgfors vid presskonferensen.

Annons
X

– Alliansen har enats i FRA-frågan, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han presenterade uppgörelsen på torsdagseftermiddagens presskonferens.

Statsministern underströk att de fyra regeringspartiernas samtliga 178 ledamöter i riksdagen står bakom överenskommelsen.

Enligt Tolgfors lämnar regeringen senare i höst en proposition till riksdagen med de förslag som ska stärka skyddet för den personliga integriteten, jämfört med det lagförslag som riksdagen klubbade i juni. Tolgfors sade att endast trafik som anges i den ansökan som ska lämnas in till en särskild domstol, får avlyssnas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Därmed faller grunden för talet om massavlyssning, sade Tolgfors.

  – Vi har fått lära oss att lyssna bättre. En fyrpartikoalitionsregering har behövt den här tiden för att samlas kring ett förslag vi kan enas kring, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Folkpartiet enades om ett nytt FRA-förslag efter ett extrainsatt gruppmöte i riksdagen på torsdagseftermiddagen. Det bekräftade partisekreterare Erik Ullenhag.

  Sex av partitets medlemmar, däribland Camilla Lindberg som var den enda borgerliga politiker som röstade nej till förslaget och Cecilia Wikström som varit öppet kritiska har tidigare krävt en parlamentarisk utredning precis som oppositionen men det kravet tycks alltså ha lagts på is nu.

  På frågan om dessa ledamöter fått ge vika svarar riksdagsledamot Carl B Hamilton:

  – Tvärom, kritikerna har nått en stor framgång.

  När Camilla Lindberg kommer ut från mötet säger hon sig vara mycket nöjd med uppgörelsen.

  – Det här är bättre än det gamla förslaget. Det är väldigt stora förändringar som har gjorts och som gör att jag nu kan rösta ja, säger hon till SvD.se.

  Samtliga borgerliga riksdagsgrupper har suttit i extrainkallade möten om FRA under torsdagseftermiddagen.

  Folkpartiet kallade i förmiddags med kort varsel in sin riksdagsgrupp till ett extrainsatt möte, där även partiledaren Jan Björklund närvarade. Gruppen anser att det ska krävas beslut av en särskild domstol för att avlyssning ska kunna ske.

  Bara regeringen och försvaret ska få tillgång till uppgifter från FRA medan medborgare ska ha rätt att få veta om de avlyssnats. Förslaget liknar ett system som finns i Tyskland där spaningen begränsas ett visst ”trafikstråk”, till exempel kommunikation som går mellan vissa städer. Även syftet ska anges när tillstånd begärs.

  Frågan, liksom övriga förslag om hur regeringen ska få alla alliansledamöter med på vagnen när riksdagen senare i höst röstar om FRA-lagen, behandlas nu enligt dem med insyn i samordningen i mycket nära samarbete mellan riksdagsgrupperna och regeringen.

  Så var inte fallet när frågan senast var uppe i riksdagen. Då togs regeringen mer eller mindre på sängen av oppositionen inom centern och folkpartiet.

  Tanken var att partiet skulle ställa sig bakom en rad åtgärder som skulle förbättra integritet och rättssäkerhet i den FRA-lag som riksdagen klubbade i somras.

  Det finns en rad kända FRA-kritiker i folkpartiet, däribland Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström och Camilla Lindberg, som var ensam bland de borgerliga om att rösta nej till FRA-lagen i juni.

  Enligt uppgifter till SvD lyckades inte fp:s gruppledare Johan Pehrson på förmiddagen få med sig hela riksdagsgruppen, på det nya förslaget som innehåller en rad nya punkter.

  Även i centerpartiet finns det flera kända kritiker, och partiet är berett att under eftermiddagen snabbt kalla in riksdagsgruppen, för att kunna ställa sig bakom ett nytt FRA-paket.

  SvD:s artiklar om FRA svd.sesam.se

  Alexandra Hernadi

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X