Annons

Regeringens mål är att göra arbetslösa fattiga

Den ekonomiska tryggheten för arbetslösa har rasat dramatiskt sedan 2006. Det är ingen slump utan en medveten politisk strategi utförd av den moderatledda alliansregeringen, skriver Oscar Ernerot, LO.

Publicerad

Som SvD skrev i dag har den parlamentariska socialförsäkringsutredningen i en internationell utblick konstaterat att den svenska arbetslöshetsförsäkringen har rasat från den näst högsta ersättningsnivån i världen till att ligga en bra bit under snittet för OECD (uttryckt som andel av en genomsnittlig industriarbetares lön efter skatt).

Regeringen bär ett tungt ansvar för utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen, inriktningen har vållat stora konsekvenser för svensk arbetsmarknads funktionssätt. Trots den förda politiken säger sig Moderaterna vara stolta över och försvarar den svenska modellen. Det blir då anmärkningsvärt när Fredrik Reinfeldt nyligen i SVT:s partiledardebatt sade: ”Det som ju händer är att allt fler i arbetslivet har egna tilläggsförsäkringar ovanpå de som vi har skattefinansierat i a-kassan. Det tycker jag i grunden är en bra utveckling.”

Annons
Annons
Annons