Annons
Ledare

Karl Sigfrid:Regeringens kraftfulla hantering av bilden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens vill framställa sin pandemilag som kraftfull, men den kommer inte att göra så stor skillnad. Sveriges misslyckande beror inte på att vi har saknat verktyg, utan på att regeringen har låtit bli att använda de verktyg som hela tiden funnits där.

Under strecket
Publicerad

I dagarna började pandemilagen gälla, ett knappt år efter att covid-19 kom till Sverige. Skyltar med maximalt besökarantal och flaskor med handsprit står som påminnelser vid butikernas entréer. Någon enorm effekt kan vi inte förvänta oss av åtgärderna, men det är bättre än ingenting.

Med pandemilagen får regeringen nya möjligheter, exempelvis rätten att förbjuda vistelse på allmänna platser som parker. Sannolikt kommer dock de mer långtgående befogenheterna aldrig att användas. Det vi har sett hittills från regeringen är tvärtom att den har stått passiv trots att den hela tiden har haft befogenheter att agera. Inte minst smittskyddslagen ger möjligheten att testa inresande och sätta smittade i karantän. Även rena rekommendationer hade räckt långt om de kommit tidigt, och dessutom varit tydliga och allvarligt menade.

Annons
Annons
Annons