Annons
X
Annons
X

Regeringens korståg mot bankbonusarna

Regeringen ökar nu trycket på bankerna att sluta ge sina ledningar bonusar. I det nya bankpaket som idag presenterades finns nya tuffa begränsningar för såväl bonusar som löneökningar. ”Bonusekonomin är slut och över”, säger finansminister Anders Borg.

Regeringen gör nu glasklart i både ord och handling vad man tycker om rörliga löner och bonusar i bankvärlden. Bland annat SEB har ju ett lönesystem med en stor rörlig lönedel för vd Annika Falkengren. Det systemet kommer man vara tvunget att frysa i två år om man accepterar kapitalskott ur det nya program som regeringen presenterade idag.

Även om en bank bara accepterar ett mindre kapitaltillskott från staten i samband med till exempel en nyemission kommer de nya, tuffa bonusbegränsningarna att gälla. Under två år får en bank inte höja löner eller arvoden för ledning eller styrelse, inga bonusar eller rörliga löner får betalas ut och dessutom införs begränsningar för avgångsvederlag.

Finansminister Anders Borg menar att Sverige nu anpassar sig till den internationella vind som blåser i riktning mot mindre bonusar i bankvärlden.

Annons
X

- Jag tror att bonusekonomin i praktiken är slut och över. Vi lägger nu bonus-, lönehöjning och arvodesbegränsningar för de närmaste två åren. Därefter tror jag att vi kommer att vara inne i ett internationellt regelverk som innebär ett nytt sätt att ersätta ledningar. Ett system som inte bara avspeglar vinster utan även vilka risker de tar, sade han.

Att en del bankchefer nu självmant har börjat avstå från bonusar har inte gått regeringen förbi. Häromdagen sade Nordeas vd Christian Clausen att han och fyra andra toppchefer inom Nordea avstår från sina rörliga ersättningar under halva 2009. De kommer heller att begära några löneökningar för i år.

- Bank efter bank meddelar nu att man fryser löner och avstår från rörliga ersättningar. Jag tror att vi kommer få se mer av den varan, sade finansmarknadsminister Mats Odell på dagens presskonferens.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varken han eller Anders Borg vill spekulera om hur många av storbankerna som kommer att utnyttja den nya möjligheten till kapitaltillskott. Men att regeringen trycker på för att bankerna ska göra det och därmed begränsa sina möjligheter till bonusar, står helt klart.

  – Vi ska göra vad vi kan för att trycka på så att bankerna tar sitt samhällsansvar. Sedan får var och en bedöma i vilken utsträckning de gör det, säger Anders Borg.

  E24: Vad skiljer det här systemet från garantiprogrammet där bara en storbank gick med?

  – Garantiprogrammet har fungerat väl på det sättet att det har säkrat finansieringen för de banker som haft bekymmer med att klara sig på marknadens villkor. Kommissionens inriktning var ju att det programmet skulle hjälpa banker med problem. Nu inriktar vi oss på ett system som ska stärka redan starka banker. Nu ska de bankerna kunna öka sina reserver och samtidigt öka sin kreditgivning.

  På frågan om inte regeringen nu riskerar skattebetalarnas pengar genom att staga upp bankernas balansräkningar, svarade Anders Borg:

  – Vi har i realiteten inget val. Banksystemet måste stå upp. Men det är därför vi lägger bonusbegränsningar så att deras risktagandeinte ska överdrivas, det är därför vi lägger på att det ska vara rimlig avkastning för skattebetalarna och det är därför vi inför en stabilitetsavgift så att bankerna får betala för de risker de skapar.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X