Annons

Ivar Arpi:Regeringens klimatpolitik sågas – igen

Miljöbil.
Miljöbil. Foto: Jochen Lübke / DBK

Regeringens miljöbilssatsning sågas av Riksrevisionen. Dyrt och dumt, blir omdömet. S och MP lyckas inte ens med vad de själva ser som sina paradgrenar.

Under strecket
Publicerad

Dyrt och dumt. Regeringens miljöbilssatsning sågas vid avgasröret av Riksrevisionen i en utvärdering som publicerades i går. Inte nog med att subventionerna är kostsamma – de ger väldigt liten effekt på klimatet. Exakt hur dyrt och dumt det är har regeringen dessutom undanhållit från riksdagen. Den har nämligen låtit bli att undersöka konsekvenserna av satsningen. Tuta och kör, verkar inställningen vara medan skattemiljarderna försvinner ut i atmosfären.

Är man van vid utredarlingo ser man irritationen mellan raderna i Riksrevisionens rapport. Smaka på den här formuleringen: ”Riksrevisionens övergripande slutsats är att styrmedlen för köp och ägande av miljöbilar framstår som kostsamma i jämförelse med andra åtgärder som används i dag för att minska transportsektorns koldioxidutsläpp, och att de har införts utan att regeringen tagit fram samhällsekonomiska konsekvensanalyser.”

Annons
Annons
Annons