Regeringens första månad vid makten

Regeringen kunde inte ha fått en sämre start. Det omdömet fälldes inte om den nuvarande S-MP-koalitionen utan om den första alliansregeringen. Men även Stefan Löfvens första tid har varit turbulent. Liksom 2006 finns det frågetecken kring regeringsdugligheten, skriver SvD:s Lena Hennel om första månaden vid makten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tidspressat schema för Löfven
Än så länge handlar regerandet mycket om mindre glamorösa beslut - sådant som entlediganden, förordnanden och förordningar. Och så budgeten förstås. Men S-MP-regeringen måste hålla tempot uppe. It goes without saying, men för en regering är det a och o att genomföra sin politik om den ska framstå som handlingskraftig. Statsvetaren Elin Naurin, vallöftesexpert, har betonat att det är rationellt att ”rivstarta regeringsarbetet” - i synnerhet för en minoritetsregering som ”inte kan lita på stöd under hela mandatperioden”. Problemet är att Stefan Löfven inte kan lita på stöd ens i början. Förhoppningen är att FP och C ska vekna så småningom. Men även om så skulle ske riskerar regeringen att få ont om tid.

**Politiskt besvärande glömska
Stefan Löfven har alltid haft svårt för namn, till och med på släkten. Hustrun Ulla brukar få sufflera. Det var därför pinsamt men inte så förvånande när statsministern vid Nordiska rådet i veckan inte kunde komma ihåg namnet på sina kolleger. Mer politiskt besvärande var det när han lämnade två olika besked till EU-nämnden om regeringens ställningstagande om klimatet inför EU-toppmötet. Facit blev att regeringen inte fick stöd för sin linje. Orutin eller två dåliga dagar på jobbet? Kanske en kombination. Men trovärdighet är en viktig ingrediens för den som vill framstå som regeringsduglig. Lätt att spela bort, svår att återupprätta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons