Krönika

Tove Lifvendahl:Regeringens Fixare-Frasse är i farten igen

Anders Ygeman. Energiminister och Fixar-Frasse.
Anders Ygeman. Energiminister och Fixar-Frasse. Foto: Emma-Sofia Olsson

Den korta versionen är att regeringen har stängt av strömmen, vilket gör att mängden el blir mindre och räcker till färre. Inte ens Anders Ygeman kan trolla bort den bokstavligen kalla verkligheten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var 1975 som fixaresorkarna debuterade i serietidningen Bamse. De är småskurkarna längst ner i Krösus Sorks skumraskhierarki, serievärldens dåtida motsvarighet till dagens kriminella gäng. Fixaresorkarna är en brokig samling småkriminella, för det mesta klädda i randiga tröjor, keps och beredvilliga att utföra smutsiga uppdrag åt Krösus.

Den fixigaste av de fixiga är den påhittige men inte särskilt intelligente Fixare-Frasse. Innevarande regering tycks ha begåvats med en motsvarighet i sin nuvarande energi- och digitaliseringsminister. (Läsanvisning: Innan ni mejlar eller twittrar i affekt – detta är en bildlig jämförelse som inte ska tolkas bokstavligt. Jag försäkrar att jag inte tror att statsrådet är en gnagare – han håller för övrigt på Djurgården, och heller inte likställer regeringen i ett demokratiskt land med Krösus Sorks imperium, upprätthållet på illegitim grund.)

Annons
Annons
Annons