Annons
Ledare

Susanna Silfverskiöld:Regeringens energipolitik hotar klimatet och jobben

Regeringens idealism ger elbrist.
Regeringens idealism ger elbrist. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringen offrar både klimatet och jobben när naiva och ideologiska beslut styr energipolitiken. Hur ska Sverige ställa om till grön tillväxt när vi redan idag har elbrist?

Under strecket
Publicerad

Mitt under högsommarvärmen kördes oljekraftverket i Karlshamn igång och tysk brunkolsel köptes in för att täcka upp effektbristen i södra och mellersta Sverige. Vi har blundat länge, men nu går det inte att nonchalera: elbristen är ett faktum, och det kommer bli värre. Smutsiga energikällor och fossila bränslen fasas ut, fordonsflottan ska elektrifieras och elvägar byggas. Det är bra. Men hur ska Sverige ta ledning i klimatfrågan utan säker tillgång till el och fossilfri energi? Och hur ska ekonomin växa när energibristen stoppar eller skrämmer företag från investeringar?

Varningsklockorna nådde den breda allmänheten i fjol när Pågens kapacitetsutbyggnad stoppades eftersom ingen elleverantör kunde garantera expansionens elbehov. I september riktade Region Skåne och flera tunga storföretag stark kritik mot regeringen. De menade att elbristen och höga elpriser hotar näringslivet, tusentals jobb och på sikt både Sveriges välstånd och klimatmål. Senast i veckan tog debatten fart igen när det kom fram att Googles, Amazons och Facebooks serverhallar i Sverige kommer sluka nästan dubbelt så mycket el som hela Uppsala förbrukar, eller lika mycket som ett halvt kärnkraftverk producerar.

Annons
Annons
Annons