Regeringens besked: Minst tre högskoleprov i tre år

Från och med 2021 kommer det ges trippla chanser att göra högskoleprovet. Det berättar högskoleminister Matilda Ernkrans i en intervju med SvD.
Från och med 2021 kommer det ges trippla chanser att göra högskoleprovet. Det berättar högskoleminister Matilda Ernkrans i en intervju med SvD. Foto: Ari Luostarinen

Minst tre högskoleprov nästa år. Det är regeringens nya besked. Redan våren 2021 ska det finnas två provtillfällen, och ännu ett på hösten. Högskoleministern Matilda Ernkrans vill på så sätt se till att proven kan hållas – men det går inte att garantera.

Under strecket
Publicerad
Med dubbla provtillfälllen under våren räknar Matilda Ernkrans att man ska kunna minska risken för coronasmittan.

Med dubbla provtillfälllen under våren räknar Matilda Ernkrans att man ska kunna minska risken för coronasmittan.

Foto: Ari Luostarinen
Annons

Under 2020 ges inget tillfälle alls att skriva högskoleprovet. Den ansvariga myndigheten Universitets- och högskolerådet, UHR, meddelade i förra veckan att risken för spridning av coronaviruset är för stor för att provet ska kunna skrivas som planerat i oktober, efter samråd med de 21 lärosäten som anordnar provet. I våras ställdes provet som skulle ges i april in.

Nu ger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, UHR i uppdrag att ta fram tre prov varje år under 2021, 2022 och 2023. Redan i vår ska två provtillfällen ges.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons