Annons
X
Annons
X

”Regeringen vill utplåna Saab”

Regeringen har en dold agenda och vill att Saab ska utplånas. Det hävdar den ryske bankiren Vladimir Antonovs svenske representant Lars Carlström. Han anklagar också statsministern och näringsministern att leda en konspiration mot Antonov. ”Det är på gränsen till förtal”, säger näringsminister Maud Olofssons pressekreterare.

Den forne fastighetsentreprenören Lars Carlström agerar flitigt i medierna för Vladimir Antonov - som desperat vill komma in i Saab. Nu kommer Carlström med ett oväntat kraftigt utspel. Till Aftonbladet säger han att en högt uppsatt politisk tjänsteman på finansdepartementet i vintras öppet ska ha vädjat till honom att ge upp kampen om Saab. ”Det går bra för Sverige nu och vi klarar oss utan Saab”, ska tjänstemannen ha sagt.

Carlström anklagar också en liten krets inom regeringen att leda en konspiration mot den ryske bankiren. Kretsen ska bestå av tre personer: näringsminister Maud Olofsson, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. ”Alla misstankar är fabricerade inom regeringen”, säger Carlström till
Aftonbladet.

Det han menar i klartext är att anklagelser om maffiakopplingar som ska hindra Antonov från att komma in som ägare i Saab - skapats inom den svenska regeringen.

Annons
X

Maud Olofssons pressekreterare Erik Brathall reagerar kraftigt.

– Det är på gränsen till förtal och framförallt helt ogrundat. Om man påstår sådana här saker måste man leda det i bevis. Ogrundade konspirationsteorier mot Sveriges statsminister och näringsminister på plats i tidningen känns inte som korrekt journalistik, säger Erik Bratthall till SvD.se.

– Regeringen har behandlat alla frågor från Saab inom 24 timmar. Många i näringsdepartementet jobbar väldigt mycket med Saab. Jag är ledsen och besviken att Carlström ställer de här anklagelserna i media. Det hjälper inte Saab, säger Bratthall till SvD.se.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bakgrunden är att Riksgälden sagt ja till Antonov som ägare. Men sedan ska även svenska regeringen, Europeiska Investeringsbanken (EIB) och GM godkänna Antonov. Nu dras processen i långbänk hos EIB och svenska regeringen inväntar dess beslut.

  – Det spelar ingen roll om regeringens säger ja innan EIB och GM sagt sitt. Alla har ett veto, säger Erik Bratthall.

  Men om GM och EIB säger ja, då säger regeringen ja då?

  – Ja, det har Maud Olofsson sagt öppet.

  Även frågan att sälja fabrikslokalerna i Trollhättan till Antonov och därigenom få in runt 300 miljoner kronor har fastnat hos EIB. Även där hävdar Carlström att regeringen är skyldig - att det är de som bakom kulisserna påverkar EIB.

  Näringsminister Maud Olofssons pressekreterare Erik Bratthall avvisar alla påståenden som rena lögner.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X