Annons
X
Annons
X

Regeringen vill skjuta upp stor del av flyttskatten

Den som säljer sin bostad för att köpa en billigare ska kunna skjuta upp en större del av flyttskatten. Det föreslår regeringen som åtgärd mot inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden.

Av TT
Bopriserna
Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S).
Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Lars Pehrson

– För att vi ska klara bostadsbristen behöver vi använda det befintliga beståndet på ett bättre sätt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hur reavinster beskattas när man säljer sin bostad, den så kallad flyttskatten, har fått utstå stark kritik. Skatten är en kännbar kostnad för den som flyttar och har till exempel beskyllts för att skapa incitament för personer att bo kvar i bostäder som egentligen är för stora i stället för att svälja skattekostnaden. Nu vill regeringen göra något åt den problematiken.

Som en del i sitt bostadspolitiska paket föreslår den ändringar av reglerna för hur stor del av vinsten man ska kunna vänta med att betala flyttskatt för när man säljer sitt hus eller lägenhet för att flytta in i ett billigare.

Annons
X

I dag utgår beräkningen från mellanskillnaden mellan priset för den gamla och den nya bostaden. I stället införs en kvot som gör att uppskovet blir större ju större prisskillnaden är.

Avsikten är att uppskovet ska bli större och att färre ska dra sig för att flytta.

– Om man är i övre medelåldern eller pensionär och barnen har flyttat ut blir det på det här sättet lägre skatt om man flyttar från en stor villa eller ett radhus till en bostadsrätt, säger Magdalena Andersson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Någon sänkning av skatten är det dock inte tal om. Den uppskjutna skatten måste betalas när man flyttar igen och den som väntar med att betala får betala ränta på uppskovet.

  Varför slopar ni i stället inte reavinstskatten?

  – Det är en stor och viktig skatteintäkt för att vi ska kunna ha bra skolor, förskolor och äldreomsorg. Det skulle gröpa ett stort hål i statskassan om vi tog bort den.

  Regeringen har tidigare aviserat planer på att slopa det nuvarande uppskovstaket på 1,45 miljoner kronor under en fyraårsperiod.

  Annons

  Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S).

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X