Annons

Regeringen vill lyfta dolda kvinnosjukdomar

Regeringen vill  bland annat kartlägga vilka möjligheter det finns för diagnostik och behandling av olika "dolda" kvinnosjukdomar.
Regeringen vill bland annat kartlägga vilka möjligheter det finns för diagnostik och behandling av olika "dolda" kvinnosjukdomar. Foto: Tomas Oneborg

Typiska kvinnosjukdomar har varit nedprioriterade och inte alltid tagits på allvar av sjukvården. Det anser regeringen som nu vill komma åt problemet, bland annat genom att kartlägga vilka möjligheter det finns för diagnostik och behandling av olika "dolda" kvinnosjukdomar.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Det finns tydliga skillnader av upplevd hälsa mellan könen. Det finns också könsskillnader inom den givna vården, såtillvida att hälso- och sjukvården tenderar att prioritera vissa kvinnosjukdomar lägre.

Det anser i alla fall regeringen som nu ger Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) flera uppdrag för att undersöka vilket vetenskapligt stöd det finns för att diagnostisera och behandla olika typer av "dolda" kvinnosjukdomar, däribland vestibulit, lipödem och rektusdiastas.

Annons
Annons
Annons