Annons
X
Annons
X

Regeringen vill kringgå FRA-överenskommelse

Säkerhetspolisen, Säpo, ska i framtiden få använda sig av FRA:s signalspaning – trots att de borgerliga partierna kommit överens om motsatsen efter den hårda kritiken mot FRA-lagen. Det erfar SVT:s Aktuellt. ”Jag känner mig lurad”, säger folkpartisten Camilla Lundberg till tv-kanalen.

Dramatiken var stor när FRA-lagen skulle röstas igenom i riksdagen förra året. Kritiken mot lagen var massiv, och för att undvika ett nederlag kom de borgerliga allianspartierna överens om en kompromiss.

Den innebär bland annat att domstol ska besluta när Försvarets Radioanstalt (FRA) ska få signalspana, och att endast regeringen, regeringskansliet och Försvarsmakten ska få ge uppdrag åt FRA.

Därmed skulle Säpo inte längre få del av signalspaningen – något som myndigheten i sin tur reagerat på. Som SvD.se tidigare skrivit anser Säpo att kompromissen innebär att deras möjligheter att skydda samhället mot terrorism och främmande makters olovliga underrättelseverksamhet försämras.

Annons
X

Men nu ser det ut som om regeringen backar i frågan – trots överenskommelsen mellan allianspartierna. Enligt vad SVT:s Aktuellt erfar kommer regeringens utredare, Säpos förre chef Anders Eriksson, att föreslå en ny speciallag som ska göra att även Säpo ska kunna vända sig till domstol och ge uppdrag åt FRA.

Tillstånd ska därefter ges vid misstanke om grova brott som till exempel förberedelse av terrorattentat, spionage och andra brott mot rikets säkerhet. Enligt tv-kanalen ska huvudregeln vara att signalspaningen inte ska få bedrivas mot svenska medborgare, men undantag diskuteras.

Utredningen ska överlämnas till regeringen i juni, men redan nu har avslöjandet fått FRA-lagens kritiker att reagera. Blir förslaget verklighet innebär det nämligen att regeringen i praktiken kringgår överenskommelsen från i höstas, rapporterar Aktuellt.

– Jag känner mig lurad. Att Säpo inte skulle få tillgång till FRA var en av de viktigaste delarna i uppgörelsen i september, säger Camilla Lundberg (FP), till SVT.

FRA-lagen svd.sesam.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X