Annons

Regeringen vill ge AP-fonderna friare tyglar

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) vill ge AP-fonderna friare tyglar vad gäller ägarandelar i samband med coronakrisen. Arkivbild
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) vill ge AP-fonderna friare tyglar vad gäller ägarandelar i samband med coronakrisen. Arkivbild Foto: Naina Helén Jåma/TT

Regeringen vill med anledning av covid-19-pandemin tillfälligt möjliggöra för en högre ägarandel för AP-fonderna under coronakrisen än vad dagens placeringsregler tillåter. Ett förslag har skickats på remiss till Lagrådet.

Under strecket
TT
Publicerad

"Syftet är att ytterligare förbättra AP-fondernas investerings- och avkastningsmöjligheter och att utnyttja långsiktigheten i förvaltningen bättre i tiden av ekonomisk oro som covid-19-pandemin orsakar", skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Regeringen vill att Första–Fjärde AP-fonderna, om de bedömer att det är till nytta för pensionssystemet, tillfälligt ska få överskrida den röstandelsbegränsning som finns i gällande placeringsregler när det gäller enskilda svenska aktiebolag noterade i Sverige.

Annons
Annons
Annons