Annons
X
Annons
X

Regeringen varnades för självmord bland sjukskrivna

Redan innan de nya sjukförsäkringsreglerna infördes varnades regeringen för risken att utförsäkrade skulle begå självmord. I en utfrågning i riksdagen talades det om ”försäkringssjälvmord”. Nu varnar läkare för att människor med psykisk ohälsa är extra utsatta.

För 61-åriga Mari-Louise kom brevet från Försäkringskassan som en chock. Hennes sjukskrivning underkändes och hon fick veta att hon skulle stå till arbetsmarknades förfogande.

Plötsligt rasade tillvaron samman och Mari-Louise såg ingen annan utväg än att ta sitt liv. På påskdagen 2009 hittades hon död av grannar, liggandes bland läkarintyg och brev från myndigheter. Som SvD.se skrev
tidigare fanns en lapp med ordet ”förlåt” i närheten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Uppdrag gransknings
  reportage i SVT ikväll lovar Försäkringskassan att titta närmare på vad som gick fel. Men att personer som får sin sjukskrivning underkänd eller sin sjukpenning indragen löper större risk att begå självmord togs upp som en risk redan innan reglerna infördes.

  Annons
  X

  Den borgerliga majoriteten i riksdagen varnades för risken för så kallade ”försäkringssjälvmord” redan innan beslutet klubbades i juni 2008. Töres Theorell, professor emiritus i psykosocial medicin, uttryckte i en utfrågning i riksdagen stark oro över de nya sjukförsäkringsreglerna.

  ”Risken är stor att vi kommer att få försäkringsjälvmord och även fall av hjärtinfarkt som direkt kan hänföras till felaktiga bedömningar”, sade han då.

  I dag konstaterar han att uttalandet väckte ilska och fick kritik från borgerligt håll, men att många sjukskrivna faktiskt uttrycker just den oro han varnade för. Några siffror över hur vanligt förekommande det är att personer som förlorar sin sjukpennning tar sina liv finns dock inte.

  – Det är väldigt svårt att kartlägga hur många självmord som beror på sjukskrivningsreglerna. Det finns inga data kring det. Men det vi vet säkert är att det skrivs många brev till olika patientorganisationer där folk säger att de är förtvivlade och funderar att ta sina liv. Det ska man ta på allvar, säger han till SvD.se.

  Också nätverket Resurs – eller Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället – vittnar om att de nya reglerna leder till förtvivlan hos många sjukskrivna. I en enkät som nätverket nu sammanställer svarade 4 av 28 tillfrågade personer som utförsäkrats att de gjort självmordsförsök.

  Samtidigt svarade 3 av 69 personer som ännu inte nått sjukskrivningstaket men som i framtiden riskerar att förlora sin sjukpenning samma sak.

  – Hela ökning ligger hos gruppen som har en psykisk sjukdom. Det är personer som redan är sårbara. Vid depressioner är det vanligt att man skäms, känner sig utanför och ser mörkt på framtiden. De här utförsäkringsreglerna triggar direkt sjukdomens kärna och kan förvärra sjukdomsbilden, säger Jenny Fjell, läkare på Norra Stockholms psykiatri och initiativtagare till Resurs.

  Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson kan inte kommentera fallet med Mari-Louise. Men i ett skriftlig svar till SvD.se säger hon att det ”alltid är en stor tragedi när en människa väljer att ta sitt liv” och att det är viktigt att samhället fångar upp självmordsbenägna personer.

  – Varken jag eller någon annan känner till alla omständigheter som ligger bakom det fall som nu uppmärksammats. Och det går heller inte att dra några säkra slutsatser utifrån ett enskilt fall. Det viktiga för mig är att se till att vi har en trygg och säker sjukförsäkring, att människor möts med respekt, att det finns stöd och hjälp och en aktiv rehabilitering, skriver hon.

  Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, tror inte att det finns en koppling mellan självmord bland psykiskt sjuka och sjukförsäkringsreglerna.

  – Kvinnan i reportaget har varit vid psykisk ohälsa en längre tid och blir upprörd över ett brev från Försäkringskassan. Men huruvida det är brevet eller inte som är den utlösande faktorn kan ingen veta egentligen. Jag tror man ska vara väldigt försiktig när man speglar den här frågan, eftersom det skapar en onödig oro hos människor, säger han och fortsätter:

  – Vi har många vittnesmål om människor som lyssnat på de höga tongångarna i debatten och blivit oroliga, men som när de fått klart för sig om vad som verkligen gäller blivit lugnade och istället ser möjligheter.

  Extern länk: Se reportaget hos SVT svt.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X