Annons

”Regeringen utmanar domstolars oberoende”

Regeringen hänvisar till klimatlagen för att motivera sitt ingripande i prövningen av Preem-fallet, skriver debattörerna. På bilden Preems raffinaderi i Lysekil.
Regeringen hänvisar till klimatlagen för att motivera sitt ingripande i prövningen av Preem-fallet, skriver debattörerna. På bilden Preems raffinaderi i Lysekil. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Regeringens agerande i Preem-fallet för tankarna till länder som vi inte gärna vill förknippas med när det kommer till synen på demokrati och rättsstat. Det skriver Gunnar Strömmer och Louise Meijer, Moderaterna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbilder

Polen, Ungern, Turkiet: På senare år har domstolarnas oberoende i flera länder undergrävts genom auktoritära politiska beslut och ingripanden. Kritiken från omvärlden, inte minst Sverige, har på goda grunder varit hård och entydig.

Tyvärr visar den svenska S/MP-regeringen inte samma engagemang för att stärka rättsstaten här hemma. Förstärkningar av svenska domstolars självständighet dras i långbänk. Nödvändiga tillskott av resurser uteblir. Och så det senaste: Regeringen drar sig uppenbarligen inte för att kliva in och politiskt överpröva domstolars beslut.

Annons
Annons
Annons