Annons
X
Annons
X

Regeringen uppges sänka BNP-prognos

Regeringen kommer att revidera ned sin tillväxtprognos för 2010 i vårbudgeten, rapporterar nyhetsbyrån Direkt, som fått uppgiften från en anonym källa.

Av TT
(uppdaterad)

Direkt, som har fått uppgiften från en anonym källa, uppger att nedskrivningen hänger samman med den oväntat svaga BNP-statistiken för fjärde kvartalet 2009, som redovisades i mars.

Hur stor nedskrivning det rör sig om framgår inte.

I januari angav finansminister Anders Borg en prognos där Sveriges BNP i år beräknades växa med 3,0 procent för att därefter växa med ytterligare 3,8 procent 2011.

Annons
X

Storbankernas ekonomer räknar med en svensk BNP-tillväxt i år på 2,0-3,2 procent, enligt en sammanställning gjord av Reuters.

I slutet av mars angav Konjunkturinstitutet (KI) en prognos där BNP-tillväxten i år, kalenderkorrigerat, beräknas till 2,1 procent. För 2011 uppgav KI att man räknar med 3,8 procent i BNP-tillväxt.

En nedrevidering av årets BNP-prognos från finansdepartementets sida är inte överraskande, enligt Mats Dillén, chef för Konjunkturinstitutet. Förklaringen finns i den oväntat svaga avslutningen på 2009.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Utfallet för fjärde kvartalet 2009 var mycket svagare än vi hade räknat med. BNP föll 0,6 procent på kvartalsbasis. Det hade inte vi och säkert inte heller finansdepartementet räknat med, säger Dillén.

  – Får man en så svag avslutning på 2009 påverkar det tillväxten 2010 negativt. Det är svårt att komma upp i tillväxttal på 3 procent, givet att avslutningen på 2009 blev så överraskande svag, tillägger han.

  Regeringens vårbudget, med en prognosuppdatering, ska redovisas den 15 april.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X