Annons
X
Annons
X

Regeringen stoppar lägre elevpeng

De fristående gymnasieskolorna får behålla den nuvarande ersättningen för sina utbildningar.

Av TT

Efter kritik har regeringen beslutat att stoppa 2010 års riksprislista som hade inneburit avsevärt lägre ersättning till friskolorna.

– Vår bedömning är att det underlag som finns för 2010 års riksprislista är så bristfälligt att det inte kan inte kan ligga till grund för beslut. De effekter det fört med sig i form av lägre ersättning är svårbegripliga och vi har inga bra förklaringar. Därför kommer regeringen att fatta beslut som gör att 2009 års ersättningar ska gälla även första halvåret 2010, säger statssekreterare Bertil Östberg till TT.

Bakgrunden är ett beslut att ändra systemet för hur de fristående gymnasieskolorna ska ersättas. I stället för att den baseras på kommunernas kostnader de senaste åren ska den nu baseras på kommunernas budget. Men när Skolverket och SCB räknade fram de nya nivåerna visade det sig att de fristående gymnasieskolorna skulle få upp mot 15-20 procent lägre ersättning - vilket ingen hade trott. Innan Skolverket rett ut varför det blev en sådan märkbar skillnad kommer den nuvarande prislistan att gälla. Det innebär att ersättningen för samhällsvetenskapsprogrammet blir fortsatt 78 500 kronor per elev och bidragsår, i stället för 63 700 kronor.

Annons
X

Friskolehuvudmän och Friskolornas Riksförbund har vänt sig till regeringen och Skolverket och ifrågasatt nivåerna. De får nu alltså gehör.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X