Annons
X
Annons
X

Regeringen stoppar Fru Gårman

Hässleholms tekniska kontor ville slå ett slag för jämställdheten genom att byta ut Herr Gårman till Fru Gårman. Men den gubben gick inte.

Regeringen säger nej till Hässleholms kommuns begäran att i jämställdhetens namn få skrota ”Herr Gårman” i förmån för en gående kvinna på skyltarna för övergångsställen.

Enligt beslutet från Näringsdepartementet måste skyltningen vara enhetlig över hela landet. Man har dock så sent som i april i år gett Vägverket i uppdrag att utreda om ett generellt könsbyte till ”Fru Gårman” är möjligt att genomföra över hela landet. Utredningen ska vara klar senast den 1 oktober.

Pär Palmgren är ordförande i Tekniska nämnden i Hässleholm och en av eldsjälarna bakom förslaget. När SvD ringer upp har han ännu inte fått veta att regeringen avslagit förslaget.

Annons
X

– Det här inleddes med jämställdhetsdebatten som blossar upp då och då. Det började som ett ganska oseriöst förslag, men ju längre tiden gick, desto mer insåg jag att om saker och ting ska kunna förändras måste det ske underifrån, nerifrån – på gatan, för att vara bokstavlig, säger Pär Palmgren till SvD.se.

Han tycker regeringens motivering till avslaget är löjlig.

– Enhetligt skulle det ju bli om man bytte skyltar överallt och det måste ju börja någonstans.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pär Palmgren är dock ändå nöjd med vad Fru Gårman-skylt-arbetet lett till i kommunen.

  – En del har tyckt att det varit ovanligt dumt, andra har hejat på, men vad man än har haft för åsikt så pratade man om det. Det var precis dit jag ville nå. Att Vägverket sedan fått i uppdrag att utreda frågan var också en positiv bieffekt.

  Bör inte skyltarna vara hälften kvinnliga, hälften manliga om det ska vara riktigt jämställt?

  – Man kan väl mycket väl ha två, men om det är ett problem med två olika skyltar så varför inte ha en kvinna då. Det har ju varit en gubbe i hur många år som helst.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X