Annons
X
Annons
X

Regeringen splitrad om palestinsk stat

Det är dags att erkänna Palestina som stat, anser Centerpartiet, som nu svänger i frågan. Kravet splittrar regeringen.

Centerpartiet byter åsikt, och vill nu att Sverige både ska erkänna Palestina som självständig stat och rösta ja till Palestina i FN.

”Precis som vi gav stöd till de folkliga upproren i bland annat Tunisien, Egypten och Libyen, behöver nu det folkliga upproret mot Israels ockupation och för en palestinsk stat, få vårt stöd”, skriver partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren på DN Debatt.

Frågan om Palestinas status blev högaktuell i höstas, när Sverige - som ett av bara 14 länder - röstade nej till Palestinas ansökan om att bli medlem i Unesco, FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur.

Annons
X

Snart väntas en omröstning i generalförsamlingen om palestiniernas status, och då ska Sverige rösta ja, tycker Centerpartiet. ”Ett nej nu skulle definitivt punktera Sveriges möjligheter att bidra till fred och utveckling i Mellanöstern. Ett nej nu skulle inte främja en hållbar fred”, skriver Kerstin Lundgren.

Men Centerpartiets nya linje har inte stöd bland de övriga regeringspartierna. Utrikesutskottets ordförande Karin Enström (M) tror inte att ett erkännande av Palestina som stat i det här läget skulle främja fredsprocessen.

– Det här är en av de mest svårlösta frågorna vi har. Det allra viktigaste för oss är att få till en tvåstatslösning, och när vi har ett förhandlingsresultat skulle vi bara välkomna att kunna göra ett erkännande. Men vi är inte där i dag, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte heller Folkpartiet är berett att i dag ta steget att erkänna Palestina som självständig stat.

  – Vår uppfattning är ju att en palestinsk stat ska bildas, men då kommer det att krävas ett fredsavtal först. Det finns så många olösta frågor att parterna måste sätta sig ned och ta itu med dem, som Jerusalem, gränsdragningar, bosättningar, flyktingproblematiken, säger Fredrik Malm (FP), utrikespolitisk talesperson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X