Regeringen spanar men saknar radar

Under strecket
Publicerad
Annons

FRA-debatten vill inte ta slut. Det hjälper inte att Fredrik Reinfeldt myndigt låtit meddela att ”beslutet är fattat” och att ”Alla tjänar på om debatten lägger sig”. Det är inte utan att det känns om de gamla moderaternas bunkermentalitet blivit högsta mode igen. Och precis som bunkermentaliteten straffade sig för de gamla moderaterna, lär också de nya moderaterna förlora på att isolera sig från debatten ”därute”.
Att regeringen behöver förbättra sin yttre signalspaning, så långt kan man ge Reinfeldt & Co. rätt. Men det är inte i första hand mot ”främmande makt” signalspaningen behöver riktas emot – utan snarare mot de egna väljargrupperna! Och där krävs inga sofistikerade elektroniska övervakningsmetoder. Det räcker med att öppna öronen.

Tonläget är högt och omdömena hårda: i media, bland yngre kärnväljare och på nätet. Att regeringen fått stöd i Folkbladet i Östergötland (s) är en klen tröst när kritiken är så samfälld i stora borgerliga tidningar som DN, SvD, GP, HD/NST, Expressen, KvP, Sydsvenskan och UNT, bara för att nämna några. När pålitligt borgerliga ledarskribenter börjar gå med i nätverk som ”Alliansväljare mot alliansen”, då får nog regeringen sägas ha ett problem. Och det till råga på allt i ett läge när regeringen behöver allt stöd i opinionen den kan få.

Annons
Annons
Annons