Annons

Göran Eriksson:Regeringen slopar värnskatten – och inför en ny

Värnskatten infördes när Göran Persson var finansminister 1995 och avskaffas nu ett knappt kvartssekel senare av partikamraten Stefan Löfven.
Värnskatten infördes när Göran Persson var finansminister 1995 och avskaffas nu ett knappt kvartssekel senare av partikamraten Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg och Anders Wiklund/TT

Slopad värnskatt är en politisk triumf för Liberalerna, och orsakar maximal skada för Socialdemokraterna. Men en tröst för Stefan Löfven är att han i stället får införa en riktig värnskatt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hjalmar Hammarskjöld (till höger) införde en tillfällig värnskatt 1915. Till vänster hans företrädare på statsministerposten, Karl Staaff.

Foto: TT

SvD onsdagen den 11 januari 1995. Det här var året då värnskatten infördes – då med Göran Persson som finansminister och Ingvar Carlsson som statsminister.

Hur går det till att avskaffa värnskatten, samtidigt som behoven av skattepengar till polis, rättsväsende, försvar och välfärd bara växer?

Det finns flera olika svar på den frågan. Ett är att det inte kostar staten något, eftersom de som får sänkt skatt kommer att jobba mer och betala mer i skatt. Ett annat svar är den ”värnskatteväxling” som kommer att beskrivas här.

Annons
Annons
Annons