Annons
X
Annons
X

Regeringen skrotar Saudiavtalet

Det omdiskuterade militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kommer inte att förlängas. Beskedet kommer efter en tids diplomatisk turbulens.

Av TT
(uppdaterad)

– Det stämmer att det kommer att avbrytas, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Redan under tisdagsförmiddagen fick Saudiarabien besked från regeringen att man efter tio år nu ensidigt avslutar samarbetsavtalet.

– Saudiarabiens ambassadör har i dag via UD fått information, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT.

Annons
X

Det formella beslutet är ännu inte fattat, men kommer att tas upp på ett regeringssammanträde inom kort, enligt Hultqvist.

Regeringen har varit djupt splittrad i frågan om det militära samarbetet med Saudiarabien. Miljöpartiet har öppet krävt att avtalet bör sägas upp, medan statsminister Stefan Löfven har talat om att omförhandla delar av avtalet. Men även inom Socialdemokraterna har röster höjts för att regeringen borde skrota avtalet.

Språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill inte berätta om det varit hårda förhandlingar i regeringen.

– Det har förts en diskussion i regeringen under en tid och vi har noggrant gått igenom avtalet och tagit in synpunkter från de olika håll som finns, säger han.

Processen har rörts till av att olika regeringsföreträdare har haft olika synpunkter, anser Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

– Man frågar sig om det den här röriga hanteringen kan komma att gå ut över den samlade exporten, och då menar jag inte militära utan den civila, säger han.

”Det som inträffat är i alla delar olyckligt. Sverige har skadats.” - så sammanfattar förre utrikesministern Carl Bildt sin analys i ett blogginlägg där han uttrycker oro för konsekvenserna av det uppsagda avtalet.

Ericssons ordförande Leif Johansson är också kritisk till agerandet. Han är en av näringslivstopparna som i en debattartikel i DN varnade för att en uppsägning av vapenavtalet kan påverka relationerna med Saudiarabien och många andra länder negativt.

– Och det är väl precis det som faktiskt nu tyvärr har hänt, säger han till di.se.

Källor till Expressen säger att Miljöpartiet hotade att lämna regeringen om inte avtalet sades upp. Men enligt försvarsminister Peter Hultqvist är inte beslutet en eftergift till regeringspartnern.

– Jag tycker inte att det här är särskilt kontroversiellt eller dramatiskt, säger han.

Enligt Peter Hultqvist vill regeringen nu fortsätta att utveckla civila avtal med Saudiarabien. Och Sveriges vapenexport till landet kommer inte att påverkas av att det militära samarbetsavtalet avslutas.

– Vapenexporten regleras i en annan lagstiftning, säger han.

– Det har inte med varandra att göra.

Regeringens beslut kommer efter en tids turbulens mellan Sverige och Saudiarabien. Margot Wallström stoppades på måndagen från att tala på Arabförbundets möte i Kairo dit hon bjudits in av organisationens generalsekreterare Nabil al-Araby. Utrikesministern uppgav själv att hon fått beskedet att det var Saudiarabien som stoppade hennes medverkan, som en reaktion på Sveriges kritik mot bristande mänskliga rättigheter i landet.

Men Stefan Löfven avfärdar vid en kort pressträff på Majdan-torget i Kiev att Saudiarabiens agerande har påverkat regeringens beslut.

– För oss har det varit klart en tid. Det har inte att göra med det som hänt de senaste dagarna, säger han.

På måndagskvällen gjorde Arabförbundets utrikesministrar ett gemensamt uttalande där de fördömde uttalanden som Margot Wallström har gjort om Saudiarabien.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X