Annons

Regeringen skönmålar läget i försvaret

Oviljan mot att gå in i seriösa förhandlingar om Jas långsiktiga finansiering är anmärkningsvärd, eftersom 5,5 miljarder saknas. Det skriver Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

Under strecket
Publicerad

Regeringen har via statssekreterare Carl von der Esch meddelat att den inte avser att göra upp med socialdemokraterna om en bättre finansiering av Jas. Detta trots att såväl försvarsmakten som regeringen har tydliggjort att det saknas 5,5 miljarder i finansieringen av Jas under den kommande tioårsperioden. Det är anmärkningsvärt.

Huvudargumentet mot att ens försöka titta på en uppgörelse om finansieringen på kort och på lång sikt är att några extra medel inte behövs nästa år. Att resonera på detta sätt är att skönmåla det faktiska läget. Trycket i försvarets materielbudget är oerhört stort. Det handlar om att åtgärda allt från föråldrade granatkastare, gamla terrängbilar, slitna Herculesplan till stort behov av angelägen förnyelse av luftvärnet. Utöver gällande ram så krävs de närmaste tio åren 25 miljarder bara för att uppnå nödvändig operativ förmåga. Till detta kommer de extra kostnaderna för Jas.

Annons
Annons
Annons