Annons

”Regeringen sätter käppar i hjulet för eko-mat”

Sverige bör rösta nej till förslaget till ny EU-förordning för ekologisk produktion. Lagen har många nackdelar men inga fördelar, skriver representanter för ett flertal organisationer.

Under strecket
Publicerad

Det är märkligt att den svenska regeringen vid en preliminär omröstning i juni, till skillnad från våra grannländer Finland och Danmark, röstade ja till lagstiftningen, skriver artikelförfattarna.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

I Bryssel pågår just nu en process kring en ny lag som ska ersätta dagens gemensamma lagstiftning för ekologisk produktion inom EU. Både den nya och den gamla lagen styr hur mat ska produceras, förädlas och handlas med för att få kallas ekologisk. Om Sverige röstar ja till förslaget så bidrar regeringen till att svensk livs­medels­sektor hämmas, möjligheten till utveckling för världens fattiga bönder begränsas, byråkratin växer och att skattefinansierade satsningar blir utan effekt. Några tydliga fördelar med den nya lagen är däremot svåra att se.

Ekologiskt lantbruk är en tillväxtbransch. I Sverige ger merbetalningen för ekologisk mat en möjlighet för små och stora producenter spridda över hela landet att bygga för framtiden. Det sker dels på den egna gården, men också indirekt i den bygd där man verkar och i de svenska företag som förädlar eko­logiska råvaror. Ekologiskt lantbruk är även en väg ur fattigdom för bönder i utvecklingsländer vars produkter kan exporteras till ­rikare delar av världen, inte minst till EU. I båda fallen är utvecklingen i första hand ett resultat av en successivt ökande efterfrågan på ekologisk mat. Det är med andra ord en marknadsdriven utveckling som regeringen i andra sammanhang brukar vilja underlätta och stötta.

Annons
Annons
Annons