Annons
X
Annons
X

Regeringen satsar på yrkesutbildning

Det ska bli möjligt att utbilda sig till bilmekaniker, undersköterska och byggnadsarbetare efter att man fyllt 20 år.
Regeringen satsar åter på Komvux, men nu ligger fokus på yrkesutbildningar.

Av TT

Dessutom tillförs 2 000 platser på den gymnasiala yrkesutbildningen och en egen högskola för eftergymnasial yrkesutbildning. Under de kommande tre åren satsas 1,8 miljarder kronor på en uppvärdering av yrkesutbildningen, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med partiledarkollegerna Maud Olofsson (c), Jan Björklund (fp) och Göran Hägglund (kd) på Dagens Nyheters debattsida.

En försöksverksamhet med utökad lärlingssatsning har inletts. Intresset har varit stort och därför utvidgas verksamheten 2008/2009 med 1 000 nybörjarplatser och ytterligare 1 000 platser kommande läsår.

Fler platser på Komvux bör användas till att bygga ut yrkeskurserna samt ge möjlighet att växla om från studieförberedande utbildning till möjligheten att få en gymnasial yrkesexamen.

Annons
X

Dessutom satsar regeringen på en yrkeshögskola med start 1 juli 2009. Dessa utbildningar återfinns i dag inom ramen för kvalificerad yrkesutbildning (KY), påbyggnadsutbildningar bland annat många mindre hantverksutbildningar. Nära nio av tio av eleverna från KY-utbildningarna har jobb i dag eller driver företag inom området de utbildat sig.

Jan Björklund motiverar satsningen med att Sverige allt för länge har haft fokus på det akademiska.

– Samhället fungerar inte om alla är akademiker. Vi måste återigen satsa på yrkesutbildningar i Sverige. Under 20 års tid har yrkesutbildningarna prioriterats ner, det är bara det teoretiska och akademiska som har haft prioritet på gymnasiet, säger han till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Björklund konstaterar att det redan i dag är möjligt i vissa kommuner att läsa komvux med praktisk inriktning, men att det allra vanligaste är att utbildningen är fokuserad på teoretiska ämnen.

  – Komvux har byggts upp för att man ska kunna få behörighet till högskolan om man inte har det. En av orsakerna är att yrkeskurser är mycket dyrare. De kräver särskilda lokaler, mindre grupper och fler lärare. Det är därför vi anser att det behövs särskilda statsbidrag för att betala en del av merkostnaden.

  Är det för många som högskoleutbildar sig i dag?

  – Nej så vill jag inte uttrycka mig. Men det är för få som yrkesutbildar sig och det är inte ett nollsummespel, för däremellan är det många som hamnar vid sidan av och slås ut. Om du har fyllt 20 kan du lätt utbilda dig till historiker eller journalist, men det är svårt att hitta utbildning till byggarbetare eller undersköterska.

  Att satsningen görs just nu hänger ihop med att Sverige nu går mot en konjunkturavmattning. När jobben blir färre satsar fler på att utbilda sig.

  – I sex år i sträck har man dragit ner på komvux, det gäller både den föregående och nuvarande regeringen, men nu är vi ett läge då vi kan förutse att trycket på komvux kan öka, säger Björklund.

  Marie Granlund (s), vice ordförande i utbildningsutskottet, är måttligt imponerad av regeringens satsningar.

  – Det är för lite och för sent. En ny yrkeshögskola hade redan kunnat vara på plats om Björklund inte hade avbrutit den utredningen och en ny modern lärlingsutbildning hade också redan varit verklighet hösten 2007, säger hon.

  Socialdemokraterna anser även att regeringspartierna satsar alldeles för lite pengar.

  – Först 2012 når man upp till den summan komvuxplatser som man drog ner 2006. Det är bedrövligt, säger hon.

  Marie Granlund håller inte med om beskrivningen att socialdemokraterna skulle ha varit delaktiga i neddragningarna inom komvux.

  – Björklund försöker sätta den bilden, men det var en tidsbegränsad satsning som kallades Kunskapslyftet och den skulle ha slutat när den slutade.

  Hon håller dock med om satsningen på yrkesutbildningarna är bra.

  – Det är jättebra, vi hade med det i vår alternativbudget i våras och avsatte 600 miljoner kronor till det.

  Har det varit för mycket fokus på det teoretiska inom skolan?

  – Man måste satsa på både och. Men det man gör nu från den borgerliga regeringen är att man säger att de som ska bli busschaufförer eller undersköterskor inte behöver läsa svenska och engelska. Vi säger precis tvärtom och det gör näringslivet och LO också.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X