Annons
X
Annons
X

Regeringen satsar på välfärden

Den borgerliga alliansen vill satsa 9,2 miljarder kronor på välfärden under nästa mandatperiod. Pengarna ska bland annat gå till skolan, med satsningar på lärares fortutbildning och mer undervisningstid i matematik.

Foto: SCANPIX

Den borgerliga regeringen passar under Socialdemokraternas dag i Almedalen på att presentera satsningar inom välfärden. Under 2011 får landets kommuner dela på ett tillfälligt statsbidrag på tre miljarder kronor och alliansen vill också tillföra ytterligare 6,2 miljarder kronor till skolväsendet.

”Totalt innebär satsningen 9,2 miljarder kronor till kommunsektorn, välfärden, skolan och utbildningssystemet 2010-2014”, skriver regeringen idag.

– Vi går mot en jobbvalrörelse, i alla fall om alliansen får bestämma. Då behövs satsningar i kommunerna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt under en presskonferens i dag.

Annons
X

Enligt regeringens ekonomiska prognos får vissa kommuner det svårt att klara ekonomin nästa år. Förhoppningen är att de nya pengarna ska stärka välfärden och skolan. I fokus står 16 satsningar på inom utbildningspolitiken, med ökad undervisningstid i matematik som ett förslagen.

Satsningen ska öka matematiklektionerna i tre årskurser i grundskolan med en timme. Vilka årskurser det handlar om ska nu utredas.

– Anledningen är att resultaten i matematik sjunkit, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt presenteras ”ett lärarpaket” för att höja kompetens för lärare. Satsningen beräknas kosta 1,3 miljarder kronor fram till 2014.

  – Det handlar dels om att förlängning av lärarlyftet, dels om att ha en särskild forskarskola för lärare där de kan fördjupa sig och fortsatt vidareutbildning för obehöriga lärare, säger Fredrik Reinfeldt.

  Regeringen satsar också på entreprenörskap i skolan och ett utbyggd lärlingssystem. ”Ett tankeskifte”, kallar utbildningsminister Jan Björklund (FP) satsningen.

  Alla vill inte gå på universiteten, och det här innebär att man kan fullfölja sin lärlingsutbildning

  – Vi har haft en försöksverksamhet under två år med 8 000 platser. Nu gör vi en enorm utbyggnad till 36 000 platser som blir permanenta, säger Björklund.

  De borgerliga partierna vill också bygga ut yrkesvux med 10 000 platser under 2010 och 2011 och införa ett system för att belöna duktiga lärare.

  – Lärare ska kunna se att det lönar sig att göra ett riktig bra arbete, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

  Konkret handlar det om att skolor som har lönesättningsmodeller som belönar duktiga lärare ska få ett stimulansbidrag. Samtidigt ska också skolor i utsatta områden få en tillfällig bonus. Pengarna ska gå till skolor som ”uppvisar de största mätbara resultatförbättringarna”, enligt regeringen.

  Utbildningsminister Jan Björklund kommenterar också de rödgrönas förslag om ökad lärartäthet i skolan – ett förslag som presenterades tidigare i veckan.

  Enligt FP-ledaren saknas finansieringen till förslaget.

  – Vi har redan ökat lärartätheten i skolan, säger Björklund och fortsätter:

  – Men de rödgröna har har inte presenterat några pengar för hur det här ska finansieras, trots att det kommer att kosta upp till 5,3 miljarder kronor varje år.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X