Annons
X
Annons
X

Regeringen sänker bolagsskatten

Regeringen vill sänka socialavgifterna och bolagsskatten. Bolagsskatten föreslås sänkas från 28 procent till 26,3 procent. Socialavgifterna sänks med en procentenhet 2009.

Av TT

Företagsskatterna sänks med nära 16 miljarder kronor 2009, av vilka nästan 13 miljarder ska finansieras genom att viss skatteplanering för företag stoppas. Bland annat ska skatteplanering via handelsbolag genom underprisöverlåtelser samt nedskrivning av lagerandelar i byggsektorn stoppas.

– Bolagsskatten är en av de skatter som större företag verkligen studerar när de ska etablera sig någonstans, sade folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund på en presskonferens på företaget Tobii Technology i Danderyd.

Sedan 1995 har Sverige haft 28 procents bolagsskatt. Då var det lågt i jämförelse med resten av Europa, men andra länder har sedan dess sänkt sina bolagsskatter och snittet i västra Europa ligger nu, enligt Jan Björklund, på 26 procent. Sänkningen av bolagsskatten kostar 7 miljarder kronor 2009.

Annons
X

Enligt centerledaren Maud Olofsson bedömer regeringen att de föreslagna åtgärderna kan ge 10 000 jobb till 2010.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade om att förändringarna av bolagsskatten också syftar till att säkra den skattekälla som bolagsskatten är. Olika former av skatteplanering har enligt Reinfeldt lett till att företrädesvis storföretag kunnat välja om de vill betala skatt eller inte.

Förslagen gynnar framför allt, enligt statssekreteraren på finansdepartementet Ingemar Hansson, småföretag. Stora företag som skatteplanerat mycket kanske nu inte alls kan göra det och tjänar därmed inget på att bolagsskatten sänks med nära två procentenheter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenskt Näringsliv ser positivt på åtgärderna i regeringens företagspaket.

  Men när det gäller egenavgifterna hade ordföranden Signhild Arnegård Hansen helst sett en kraftigare sänkning direkt, enligt ett pressmeddelande från organisationen.

  Sammantaget tror hon att regeringens åtgärder stärker drivkrafterna för nyanställningar och investeringar, ”även om fortsatta satsningar kommer att behövas”.

  Om en sänkning av bolagsskatten gynnar sysselsättningen och svensk ekonomi, är det något som väljarna tar hänsyn till när de röstar. Men företagsfrågor ligger inte i topp bland de tio viktigaste frågorna utan just på tionde plats.

  Enligt den stora valundersökningen (Valu) som gjordes i samband med valet 2006 var sysselsättningen den högst prioriterade frågan för väljarna. 56 procent angav den som den viktigaste frågan. Svensk ekonomi kom på fjärde plats (50 procent) och företagen på tionde plats (35 procent).

  För moderatväljarna var sysselsättningen, svensk ekonomi och företagen de tre viktigaste frågorna i nämnd ordning. Även centerväljarna hade företagen med, på tredje plats, medan de inte fanns med bland de tre viktigaste frågorna för folkpartisterna och kristdemokraterna.

  På Konjunkturinstitutet (KI) konstaterar man att regeringens företagssatsning på drygt tre miljarder ligger inom det reformutrymme som finns i ekonomin.

  – I övrigt har vi inte hunnit räkna på vad just det här batteriet av åtgärder kan leda till för effekter, säger Magnus Lundin på KI:s enhet för offentliga finanser.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X