Annons

Regeringen på väg att svika Södertälje

Regeringen måste snarast levererar konkreta besked kring hur de tänker stötta Södertälje efter att AstraZeneca lägger ned sin forskning. På lång sikt krävs en strategi för lifescience, skriver Ingela Nylund Watz och Helene Hellmark Knutsson (S).

Publicerad

Astra Zenecas besked om nedläggning av forskningsverksamheten i Södertälje kom som en kalldusch och innebär ett hårt slag för Södertälje, Stockholmsregionen och Sverige som forskningsnation. För de som har följt life science-branschen kom beslutet dock inte helt oväntat. För två år sedan skrev ledande socialdemokrater på Brännpunkt ( 21/2 2010) där vi varnade för just denna utveckling och uppmanade regeringen att inleda en dialog med Astra Zeneca och andra läkemedelsföretag för att diskutera vad som kan göras för att bibehålla forskningen i Sverige.

Att en borgerlig regering inte tar intryck av förslag från socialdemokrater är i sig inte särskilt förvånande. Däremot att regeringen negligerar liknande resonemang från forskare, branschen själv och regeringens egna myndigheter är anmärkningsvärt.

Annons
Annons
Annons
Annons