Annons

”Regeringen på farlig väg om välfärden”

Bettina Kashefi och Anders Morin.
Bettina Kashefi och Anders Morin. Foto: Pressbild, Ernst Henry Photography AB

Att anställa fler inom välfärden kan se lockande ut på pappret, men en sådan ökning måste betalas av det privata näringslivet. Regeringens strategi skapar en negativ spiral som slår mot både näringslivet och välfärden, skriver Bettina Kashefi och Anders Morin, Svenskt Näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Välfärden behöver utvecklas och prioriteras. Lösningen är att arbeta smartare med ny teknik och minska administrationen. Klarar vi att samtidigt skapa förutsättningar för att stärka företagens konkurrenskraft så att sysselsättningen kan öka i det privata näringslivet, då har vi receptet för att klara framtidens välfärd i Sverige.

De demografiska utmaningarna, med en snabbt växande befolkning och en ökning av andelen barn och äldre, sätter press på politiker att komma med lösningar på hur välfärden ska klaras framöver. Häromveckan redovisade finansdepartementet kalkyler som visade att 55 procent av sysselsättningstillväxten skulle behöva gå till välfärden fram till 2026. Det ska jämföras med ett historiskt snitt 2000 – 2018 på 25 procent.

Annons
Annons
Annons