Annons
X
Annons
X

Regeringen och V överens om ”välfärd utan vinstintresse”

Regeringen och Vänsterpartiet presenterar i dag en överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse. En pressträff ska hållas klockan 11.

Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.
Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Överenskommelsen presenteras av Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP), Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson (V), enligt ett pressmeddelande.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har krävt en uppgörelse om vinster i välfärden, som partiet vill förbjuda, för att stödja ett budgetförslag från S och MP.

Vänsterpartiet har hittills varit ensamt om att helt vilja förbjuda vinstutdelning i bolag inom skattefinansierade verksamheter som vård, skola och omsorg.

Annons
X

Förhandlingarna har varit hårda. I förra veckan sade V-ledaren Jonas Sjöstedt, i ett lite mildare ordalag än under valrörelsen, att det viktigaste för Vänsterpartiet är att ”börja förändra verkligheten åt rätt håll”.

– Vi är inte överens och det är en bra bit kvar tills att vi är det, sade han då till Expressen.

Vänsterpartiet har tidigare krävt att en utredning ska tillsättas under vintern 2014/2015 med sikte på att en ny lagstiftning mot vinstuttag ska gälla från den 1 januari 2017.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I sin regeringsförklaring i fredags sade statsminister Stefan Löfven inget om att stoppa vinster i välfärden.

  Han sade dock att ”nationella kvalitetslagar” ska instiftas för ”ordning och reda” inom området. Privata alternativ ska inte kunna göra vinst genom mindre bemanning och syftet med skolverksamheten ska vara utbildning och ”inte att dela ut vinst till ägarna”.

  Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har villkorat sitt stöd till en S-MP-regerings budget med att ”det parallellt görs en uppgörelse om vinster i välfärden, som vi är nöjda med”.

  När förhandlingarna om vinster i välfärden är i hamn väntar budgetförhandlingar mellan de blivande regeringspartierna och Vänsterpartiet.

  Mer info följer.

  Annons
  Annons
  X

  Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X