Regeringen och Skatteverket osams – pensionssparare straffas

Flera hundra tusen sparare åker på en skattesmäll därför att de fortsätter att sätta av pengar till pensionen. Skatteverket ville ge dem en andra chans. Men regeringen säger nej.

Under strecket
Publicerad
Kenny Bengtsson
Foto: Kenny Bengtsson
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Foto: Erik Mårtensson/TT
Annons

Fyra av tio svenskar i arbetsför ålder har pensionssparat privat. Nu anser en bred politisk majoritet att det privata pensionssparandet ska fasas ut. Men många sparare, kanske långt över en miljon, kan ha missat den informationen. Av slentrian eller glömska fortsätter de att sätta av pengar till sitt pensionssparande varje månad. Det är pengar som blir beskattade både när de tjänas in som lön och dessutom när de tas ut som pension. Och pengarna är låsta tills man fyller 55 år.

Tunga remissinstanser som Skatteverket, Svensk försäkring och Bankföreningen har skrivit till regeringen att spararna borde få en andra chans. De tycker helt enkelt att de sparare som av misstag har fortsatt att pensionsspara, trots att de tvingas betala skatt två gånger, borde kunna ångra sina insättningar och få tillbaka pengarna från kontot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons