Annons

”Regeringen missar det största ekonomiska hotet”

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

I denna kris är det mer befogat än någonsin att undvika onödiga konkurser genom större direkta insatser, och i gengäld minska statens indirekta kostnader för hög arbetslöshet senare. Det skriver nationalekonomen Stefan Fölster.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots att Sverige har gått igenom tre ekonomiska kriser sedan 1990-talet ger regeringen ett oförberett intryck. En efter en matas åtgärder fram som är breda, ofokuserade och lämnar många arbetsgivare i onödig ovisshet om de kommer att överleva de kommande månaderna. Samtidigt stryps ekonomin av allt fler restriktioner. Här presenteras beräkningar som illustrerar att den kommande ekonomiska tsunamin har en annan karaktär än vad finansdepartementet tycks tro och kräver mycket mer riktade insatser.

Regeringen utgår till synes hittills från föreställningen att den förestående ekonomiska depressionen bäst bekämpas genom att upprätthålla konsumenters inkomster och företagens lånemöjligheter. Åtgärderna som följer av den analysen, som att slopa karensdagen, ta över sjuklöneansvar eller låna ut mer till företagen är inte fel, och förmodligen nödvändiga, men de missar ändå hotets kärna. Konsumenters vilja att spendera begränsas ju inte i första hand av brist på pengar, och företagen kan och vill ofta inte låna pengar om de inte ser framför sig tillräckliga intäkter för att klara räntor och amorteringar.

Annons
Annons
Annons