Annons

Regeringen måste stoppa Säpos framfart

Regeringen måste stoppa den orimliga kampanjen som Säpo driver om att få automatiskt tillgång till uppgifter om tele- och datatrafiken i våra nät. Utvecklingen är oroväckande. Det som är bekvämt för Säpo är oerhört obekvämt och kränkande för svenska mobilkunder. Det skriver Tele2:s Sveriges vd Thomas Ekman och chefsjurist Stefan Backman.

Under strecket
Publicerad

Som en av Sveriges största mobiloperatör är vi djupt bekymrade över den utveckling som för närvarande sker i Sverige när det gäller synen på svenskarnas rätt till integritet och rättssäkerhet. Flera år efter debatterna kring FRA och Ipred är det tydlig att integritet ändå inte tas på allvar av staten. Nu vänder vi oss till regeringen med kravet att stoppa den här orimliga utvecklingen.

Post- och telestyrelsen (PTS) har sedan våren 2012 tillsammans med Säkerhetspolisen bedrivit en tvåfrontsoffensiv för att pressa telekomföretag som Tele2 att införa ett tekniskt gränssnitt, ITS27, som ger brottsbekämpande myndigheter direkt insyn i system där vi enligt lagkrav lagrar integritetskänslig information om våra kunder, till exempel vem som ringt vem, när och var en mobiltelefon varit med mera. Samtidigt sätter Säpo tryck på kritiska operatörer att ge med sig genom erbjudanden om sekretessavtal för att hålla kunderna oinformerade, vilket
Ekot avslöjade på tisdagen. Dessutom har PTS drivit fram en ny modell för kostnadskompensation till de bolag som bistår myndigheterna vid utlämning av den här typen av information. Den nya modellen straffar Tele2 som kritiskt granskar förfrågningar innan något lämnas ut.

Annons
Annons
Annons