Annons

”Regeringen måste skydda strömmingen”

Strömming – eller sill – är ur såväl kommersiell som ekologisk synvinkel Östersjöns dominerande fiskart, skriver artikelförfattarna.
Strömming – eller sill – är ur såväl kommersiell som ekologisk synvinkel Östersjöns dominerande fiskart, skriver artikelförfattarna. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Vill vi verkligen riskera ett övergrepp på hela kustekosystemet för att hålla liv i industrifiskets jakt på foderfisk? Det som nu sker hotar att spoliera mer än femtio års miljöarbete längs östkusten, skriver tre forskare.

Under strecket
Publicerad

Sverige har under lång tid brottats med allvarliga miljöproblem i sina kusthav. Under våren har larmsignaler kommit om kraftigt utarmade strömmingsbestånd vid östkusten. Men istället för att skydda kustbestånden menar regeringen att inga åtgärder bör vidtas som reaktion på de nya rapporterna, och hänvisar till bristande vetenskapliga bevis.

Vi är tre forskare som nyligen har visat att det svenska havsmiljöarbetet trots fortsatta utmaningar ändå har varit ganska framgångsrikt, med viktiga undantag. I fall där riktade insatser har gjorts och följts upp har ofta en tydlig förbättring också skett. Men ett område där sådana insatser har lyst med sin frånvaro är just hanteringen av fiskbestånden.

Annons
Annons
Annons