Annons

”Regeringen måste prioritera EU före FN”

Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN-ambassadör Olof Skoog uttalar sig efter tisdagens omröstning i FN:s generalförsamling som gav Sverige en plats i FN:s säkerhetsråd.
Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN-ambassadör Olof Skoog uttalar sig efter tisdagens omröstning i FN:s generalförsamling som gav Sverige en plats i FN:s säkerhetsråd. Foto: Pontus Lundahl/TT

I kölvattnet av brexit får platsen i FN:s säkerhetsråd inte inskränka Sveriges fokus på förändringsprocessen i EU, skriver Gustaf Göthberg, Moderata Ungdomsförbundet, och Zebulon Carlander, Fria Moderata Studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

När midsommarfirandet klingat ut så är den europeiska baksmällan påtaglig. Det brittiska folket chockade världen när de i förra veckan i en folkomröstning beslutade att Storbritannien ska lämna EU. EU har under sin existens främjat europeisk ekonomi, utveckling, sammanhållning, handel och inte minst vår gemensamma säkerhet. Parallellt med detta har unionen mött olika utmaningar, som i allt väsentligt gått att uthärda och i slutändan stärkt samarbetet. EU står nu inför sin största kris någonsin, och den utläses inte bara som Brexit. Strukturella finansiella problem, ett aggressivt och revanschistiskt Ryssland, oförmågan att hitta gemensamma svar på den flyktingkris som blivit europeisk vardag bildar tillsammans ett allvarligt hot mot hela kontinenten.

Till detta ska föras också den mer passiva roll som Sverige kommit att inta i samarbetet. Den svenska regeringen har i två års tid stått utan en ansvarig minister för vår sammanhållna europapolitik, och det var först för en dryg månad sedan Stefan Löfven tog kraft till sig och utnämnde Ann Linde till svensk EU-minister, dock inte med placering hos statsministern som ordningen var under Alliansregeringen, utan på Utrikesdepartementet. En tydlig signal om regeringens prioritering av det europeiska samarbetet.

Annons
Annons
Annons